Protestul de la Finanțe, la indigo după cel din vremea lui Boc. Personajul comun

Protestul de la Finanțe, la indigo după cel din vremea lui Boc. Personajul comun

Grevă la indigo, la Finanțe. 13 octombrie 2010. Funcționarii din Ministerul de Finanțe au ieșit din birouri, au ocupat holurile instituției și au anunțat că refuză să mai lucreze. Aceeași cerință ca și ieri, 10 august 2023: mărirea salariilor. Huiduiții de atunci au fost ministrul Gheorghe Ialomițeanu, Sorin Blejnar, președinte ANAF și premierul Emil Boc.

Protestul din 2010 s-a derulat pe parcursul a 3 zile. Liderul ad-hoc al protestarilor din Ministerul Finantelor, sindicalistul Vasile Marica, le-a promis celor pe care-i reprezintă că nu va pleca din instituție dacă și ei vor decide să rămână și să continue greva spontană.

Guvernanții vroiau ca stimulentele încasate de angajații Ministerului de Finanțe, sume consistente, să fie incluse în salarii, iar legea salarizării tocmai era discutată în Parlament.

Vasile Marica este singurul personaj care a acționat și la protestul din 2010 și la cel de acum, din 2023.

Protest, copie la indigo cu cel din vremea Guvernului Boc

Vasile Marica a arătat că funcționarii au înțeles asta, dar vor că, până la aplicarea legii salarizării, funcționarilor să le fie acordate, separat, stimulentele respective. Altfel, oamenii pierd mulți bani. Soția liderului de sindicat era angajată a Ministerului de Finanțe, deci știa bine situația veniturilor. Atunci doamna Marica, director de departament, avea un salariu peste 10.000 de lei, iar tăierea stimulentelor făcea să rămână cu o retribuție de 3.000 de lei net.

Vasile Marica

Soția liderului de sindicat Vasile Marica avea un salariu peste 10.000 de lei; Foto: Arhiva EvZ

La fel ca și acum, s-a anunțat că și trezoreriile nu vor mai lucra, iar plata salariilor și a altor drepturi fiscale va fi blocată. Toate instituțiile financiare din țară s-au alăturat protestului, funcționarii reclamând că, prin tăierea stimulentelor, salariul lor se diminuează cu 70%.

Premier era Emil Boc și, la începutul protestului, s-a declarat inflexibil.

„Cei care nu respectă legea vor suporta consecințele. Cine nu e la serviciu, nu va fi plătit. Ieri a fost o greva spontană, azi văd că protestul continuă", a spus și ministrul Gheorghe Ialomițianu, după întâlnirea de la Guvern cu premierul Emil Boc.

Cum a făcut față crizei ministrul Ialomițianu

Peste 200 de angajați din minister au stat pe holuri ca să-și manifeste revolta. Ministrul de Finanțe făcea ture între Guvern și Parlament ca să discute cerințele sindicaliștilor și să găsească soluții. Ca și acum, exista riscul ca românii din multe sectoare să nu-și primească salariile, taxele nu se încasau și era ultimul trimestru. Era susținut de președintele ANAF, Sorin Blejnar.

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor; Foto: Arhiva EvZ

Ministrul Gheorghe Ialomițianu a declarat că prin Legea salarizării unitare sporurile vor fi incluse în salarii, astfel încât să fie creat un sistem de salarizare echitabil.  El a explicat că salariile trebuiau incluse în grilă în 2009, însă acest lucru nu s-a făcut și se încearca acum corectarea acestui lucru, prin noua lege a salarizării.

Legea salarizării era în Parlament, unde se așteapta votul final. Ialomițianu a făcut un apel la parlamentari să se prezinte la vot.

Pe 15 octombrie 2010, ministrul a anunțat că va acorda angajaților stimulentele restante pe august și septembrie, care vor fi date doar după o analiză a fiecarui caz în parte. Pentru viitor, salariile vor fi calculate prin noua lege a salarizarii unice.

După acest anunț, angajații și-au reluat activitatea.

Probabil că și guvernul Ciolacu, cu ministrul Marcel Boloș, va găsi soluție pentru eliminarea crizei de la Finanțe. Însă contribuabilii știu foarte bine ce greutăți întâmpină de ani de zile când au treabă la ANAF, trezorerie, direcțiile de taxe și impozite.