Evenimentul Zilei > Politica > Propunerea UDMR, cu mandat de 5 ani pentru primari, agreată de USR
Propunerea UDMR, cu mandat de 5 ani pentru primari, agreată de USR

Propunerea UDMR, cu mandat de 5 ani pentru primari, agreată de USR

Proiectul liderului UDMR, Kelemen Hunor, care cere mandat de cinci ani pentru aleșii locali, după modelul președintelui țării, este agreată, la prima vedere, de USR. Deputatul de Constanța, Stelian Ion, susține că un primar nu-și poate finaliza proiecte într-un singur mandat de patru ani. Tot el anunță că USR va depune amendament la modificările operate de PNL la legea alegerilor locale prin care se urmărește combaterea turismului electoral.

Propunerea privind limitarea dreptului la vot pentru persoanele care își fac viza de flotant cu mai puțin de trei luni inainte de data alegerilor locale va fi amendată de USR, a declarat, pentru EVZ, deputatul Stelian Ion.

”Noi nu suntem de acord pentru că este vorba de limitarea unui drept la vot. Foarte mulți, din diferite motive, poate din neglijență, lasă lucrurile pe ultima sută de metri și își fac vizele de flotant cu puțin timp înainte de alegeri. Nu mi se pare normal ca o persoană care are reședința, și reședința înseamnă să ai măcar  un contract de închiriere, dacă nu o proprietate, să nu poată vota acolo unde îți desfășori activitatea și unde interesele tale sunt legate în următoarea perioadă”, a comentat deputatul USR.

Stelian Ion susține că modificarea ar afectat și studențimea română. ”Pe această chestiune o să avem un amendament. Mie mi se pare și neconstituțional această variantă. Ea afectează și studențimea care, la fel, ar trebui să aibă drept de vot acolo unde stau cel mai mult. Dacă sunt studenți la București și stau foarte mult în zona aceea, ar trebui să beneficieze și să aibă dreptul de a-și alege primarul care are grijă de orașul în care locuiesc timp de patru ani de zile sau cât durează studiile acolo”.

Deputatul USR de Constanța, Stelian Ion, pare să fie însă de acord cu propunerea lui Kelemen Hunor privind prelungirea la 5 ani a mandatului primarilor. ”Este foarte clar, pentru un singur mandat nu poți face, mai ales dacă ești la primul mandat, nu poți face extraordinar de multe lucruri. Un mandat de cinci ani ți-ar da posibilitatea să îți finalizezi mai multe proiecte sau să începi mai multe” a declarat Stelian Ion adăugând că ”la prima vedere, nu văd de ce nu am agrea și o variantă de genul acesta, dar trebuie făcute analize serioase și este o decizie pe care nu o poți lua peste noapte”.