Propunerea lui Von der Leyen către Trump: Gaz american în locul gazului rusesc pentru Europa

Propunerea lui Von der Leyen către Trump: Gaz american în locul gazului rusesc pentru EuropaUrsula von der Leyen. Sursa foto: Facebook/ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus Statelor Unite, într-o discuție cu Donald Trump, să crească exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) către Uniunea Europeană. Această măsură ar urma să înlocuiască achizițiile actuale de GNL din Rusia, care continuă să susțină relațiile energetice ale Europei cu Moscova, chiar și după invazia Ucrainei.

Obiectiv comun: Independența energetică și reducerea costurilor

În cadrul unui summit european desfășurat la Budapesta, Von der Leyen a subliniat că UE este deschisă către gazele americane, mai ieftine și mai stabile. Ea a explicat că o astfel de soluție ar putea să aducă o scădere a prețurilor energiei în Europa și să contribuie la efortul de independență energetică față de Rusia.

Budapesta, Ungaria

Budapesta, Ungaria, sursa foto: arhiva companiei

Deși Uniunea Europeană a crescut deja semnificativ importurile de GNL din Statele Unite după începerea conflictului din Ucraina, legăturile energetice cu Rusia nu au fost complet întrerupte, relatează AFP.

Von der Leyen vrea acord pe tema GNL

În discuția sa cu Von der Leyen, președintele american ales a reiterat intenția de a impune taxe pe produsele europene pentru a reduce deficitul comercial dintre SUA și UE.

Von der Leyen a subliniat că dialogul privind interesele comune poate deschide calea către negocieri, iar un astfel de acord pe tema GNL ar putea fi o soluție pentru aplanarea tensiunilor comerciale dintre cele două blocuri economice.

Reacția liderilor europeni

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat la rândul său importanța unui compromis, explicând că schimburile comerciale globale sunt esențiale pentru ambele părți. Scholz a declarat că, pentru a dezvolta o politică comună eficientă, este necesar un dialog deschis între Uniunea Europeană și Statele Unite, bazat pe interesele economice și energetice comune.

Prin această inițiativă, Von der Leyen încearcă să construiască o alianță energetică cu SUA, ca răspuns la nesiguranța relațiilor comerciale și energetice cu Rusia, având în vedere că Europa caută să își reducă dependența de sursele energetice din Est.