Europa se confruntă cu provocarea unității, după alegerile din SUA

Europa se confruntă cu provocarea unității, după alegerile din SUA

În perspectiva întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă, Europa se confruntă cu provocarea unității, scrie France 24.

Alegerea lui Trump, șoc pentru Europa

În urma alegerii răsunătoare a lui Donald Trump în Statele Unite, circa patruzeci de șefi de stat și de guvern europeni s-au întâlnit joi la Budapesta. Şi dacă mai mulți lideri UE l-au felicitat pe republican pentru victoria sa, revenirea sa la putere reprezintă o provocare majoră pentru Europa.

Cei Douăzeci și șapte ştiu că momentul este decisiv.

Liderii europeni au încercat, joi, 7 noiembrie, la Budapesta, să arate un front unit în fața revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, dar rămân întrebări cu privire la capacitatea lor de a rămâne uniți în fața loviturilor anunțate de miliardarul republican.

„Am demonstrat că Europa își poate lua destinul în propriile mâini atunci când este unită”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Acesta este un moment al istoriei decisiv pentru noi, europenii”, a spus președintele francez, Emmanuel Macron.

„Practic, întrebarea care ni se pune [este] oare vrem să citim Istoria scrisă de alții – războaiele lansate de Vladimir Putin, alegerile americane, alegerile făcute de chinezi – sau vrem să scriem istoria?”.

Germania a lipsit. Are cele mai grave probleme din Europa

Datorită hazardului răsturnărilor politice din cadrul celor douăzeci și șapte, președintele francez a făcut această declarație în absența liderului celuilalt „greu” al blocului european: Germania.

Confruntat cu destrămarea coaliției sale, cancelarul Olaf Scholz nu a fost prezent la Budapesta la acest summit al Comunității Politice Europene (CPE).

Fapt de remarcat: premierul ungar, Viktor Orban, care miercuri a salutat „succesul strălucitor” al „prietenului” său Trump, a optat pentru un ton hotărât sobru la deschiderea summit-ului „său”, organizat pe spectaculosul stadion Puskas Arena, după numele legendarul fotbalist Ferenc Puskas.

A doua zi după o revenire politică spectaculoasă care a uimit America și lumea, aproximativ patruzeci de șefi de stat și de guvern s-au adunat în capitala Ungariei pentru acest summit „CPE”, înaintea unui conclav mai restrâns, cu doar cei 27 de membri ai UE, vineri.

Viitorul sprijinului pentru Ucraina, amenințarea cu dezangajarea militară, revenirea taxelor vamale, probleme de mediu: viitoarea venire la Washington a imprevizibilului om de afaceri, la patru ani de la încheierea primului său mandat, pune UE și țările apropiate acesteia în faţa unor amețitoare provocări.

Summitul CPE

Summitul CPE. Sursa foto: www.facebook.com/EPCMoldova/

Spre un nou război comercial Europa-SUA?

„Europenii chiar au cuțitul la gât”, rezumă Sébastien Maillard, de la Institutul Jacques Delors.

„Rezultatul acestor alegeri obligă UE să deschidă ochii. Poate că în astfel de situații se pot face lucrurile”.

În ciuda apelurilor repetate din ultimele luni pentru o mai mare autonomie strategică europeană, blocul pare luat pe nepregătite de un al doilea mandat Trump, care spera să poată fi evitat.

„Pentru a spune lucrurile limpede, nu cred că s-au pregătit cu adevărat pentru un astfel de scenariu”, rezumă Guntram Wolff de la think tank-ul Bruegel.

„Nu există un plan elaborat privind calea de urmat, nici la nivel european, nici la nivel franco-german”.

În materie de economie, în fața anunțatului „șoc al taxelor vamale”, pericolul este ca fiecare să meargă la Washington pentru a negocia separat.

Donald Trump, care în timpul campaniei sale electorale a comparat UE cu o „mini-Chină” care ar abuza de aliatul său american acumulând excedente comerciale masive, spune că vrea să crească taxele vamale între 10% și 20% pentru toate produsele care intră în Statele Unite .

A păstra „legatura dintre aliați”

La sosirea sa la Budapesta, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a căutat să-l implice pe Donald Trump într-un front comun împotriva amenințării ruse, subliniind modul în care rolul Coreii de Nord în războiul din Ucraina schimbă situația, inclusiv pentru Statele Unite.

Rusia și Coreea de Nord s-au apropiat considerabil de când Moscova și-a lansat asaltul asupra Ucrainei în februarie 2022.

Și șeful NATO știe cât de mult îi place fostului – și viitorului – locatar al Casei Albe să scoată în evidenţă întâlnirile sale cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un.

Zelenski, UE și SUA

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cărui țară se teme de o scădere a ajutorului american, a vorbit în deschiderea summit-ului.

„Sperăm că America va deveni mai puternică. Acesta este genul de Americă de care are nevoie Europa. Și America are nevoie de o Europă puternică. Legătura dintre aliați trebuie valorificată și nu trebuie pierdută”, a spus Volodimir ZelenskI într-un discurs rostit în faţa liderilor europeni.

Obiectivul CPE, imaginat inițial de Emmanuel Macron, este să reunească forţe mult mai largi decât Uniunea Europeană.

Dincolo de cei 27 de membri ai blocului european, au fost invitate în jur de douăzeci de țări, cu traiectorii radical diferite față de UE: candidați declarați și nerăbdători la aderare, țări care știu că ușa le este închisă pentru mult timp, și Regatul Unit, care a ales să părăsească zgomotos UE.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)