Potrivit DSVSA Constanța, acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de inspectorii sanitar-veterinari în ultima săptămână s-au materializat prin verificări la 55 de obiective: depozite alimentare, super/hipermarket-uri, magazine alimentare, 15 laboratoare cofetărie/patiserie, unități de fabricare pâine și specialități de panificație, unități de comercializare produse congelate, fabricare ceai, fabricare prăjituri și produse conservate de patiserie, depozite de consum, 10 mijloace de transport produse alimentare, două   gospodării nonprofesionale.

În timpul controalelor, inspectorii sanitar-veterinari s-au confruntat cu neconformităţi privind “refuzul de către proprietarul de animale a tăierii sau uciderii a animalelor bolnave ori suspecte de boli transmisibile la animale, în scopul lichidării focarelor şi prevenirii difuzării bolilor transmisibile supuse măsurilor oficiale de declarare şi carantină; efectuarea transportului produselor de origine animală, care pot constitui vectori ai agenţilor patogeni, cu încălcarea măsurilor dispuse de autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor competentă, în cazul evoluţiei unor boli transmisibile, declarabile şi carantinabile; sacrificarea animalelor  fără asomare.

S-a mai constatat manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea direct către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare. Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 20.000 de lei. Au fost confiscate şi retrase de la vânzare, aproape 2000 kilograme de carne şi produse din carne, 500 kilograme lapte şi produse lactate, 150 kilograme de pește și 100 kilograme de ouă. Toate, în valoare de 40.000 de lei.  Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare pentru a fi distruse prin incinerare.

 

 

Te-ar putea interesa și: