Volodimir Zelenski s-a sinucis - asta au susținut, după câteva săptămâni de război în Ucraina, agenți online pro-Kremlin. Mesajul transmis de aceștia a făcut parte dintr-un efort agresiv de atacare a moralului publicului ucrainean și de subminare a guvernului de la Kiev, potrivit firmei americane de securitate cibernetică Mandiant.
Agenți online pro-Kremlin au informat, după câteva săptămâni de la declanșarea de către Rusia a războiului din Ucraina, că Volodimir Zelenski s-a sinucis. Afirmația falsă reprezintă doar una dintre mai multe operațiuni de informare monitorizate de compania americană de securitate cibernetică Mandiant, organizate de presupuși actori ruși și belaruși care au avut ca scop să înșele publicul din Ucraina, Rusia și din alte părți ale Europei - sau cel puțin să manipuleze adevărul despre război.
Volodimir Zelenski nu s-a sinucis
Campaniile de influență, spun analiștii, subliniază modul în care Kremlinul este mai angajat ca niciodată în războiul informațional și eforturile de a modela percepțiile asupra conflictului militar din Ucraina, chiar dacă soldații săi suferă pierderi grele pe câmpul de luptă.
Într-un alt caz, care nu are legătură cu sinuciderea lui Volodimir Zelenski, agenți conectați de Belarus au afirmat în mod fals că o rețea criminală poloneză recolta organe de la refugiați ucraineni, cu complicitatea unor oficiali polonezi.
„Proliferarea operațiunilor de informare aliate cu Rusia, atât ca amploare, cât și ca ritm, sugerează importanța pe care Rusia o acordă modelării mediului informațional”, a declarat Alden Wahlstrom, analist senior la Mandiant. „Am observat actori cunoscuți care au folosit active și infrastructuri de campanie de lungă durată pentru a ținti Ucraina în timpul invaziei, folosind capacitățile în care au investit în dezvoltarea lor de-a lungul timpului”, a susținut el.
Cum a încercat Rusia să îngenuncheze ucrainenii
Mandiant nu a arătat direct cu degetul spre guvernul din Rusia pentru falsa poveste de sinucidere a lui Volodimir Zelenski, dar a descris activitatea ca fiind o „suspectă campanie de influență rusă”. Timp de decenii și datând din perioada sovietică, dezinformarea și alte așa-numite „măsuri active” au fost o parte esențială a strategiei de politică externă a Rusiei, au arătat cercetătorii de la compania de securitate cibernetică, pentru CNN.
Facebook și YouTube au eliminat în martie un videoclip „deepfake”, sau modificat digital, difuzat pe scară largă, care pretindea că îl arată pe Volodimir Zelenski cerând trupelor ucrainene să depună armele. Adevăratul Volodimir Zelenski a apărut într-o înregistrare video la scurt timp după aceea, spunând că apărarea Ucrainei continuă.
Cel puțin o parte din dezinformările analizate de compania Mandiant au părut să aibă puțină tracțiune online. Iar cetățenii și soldații ucraineni nu dau semne că ar renunța la rezistența lor în fața invaziei rusești.
Repetarea sinuciderii lui Adolf Hitler
De exemplu, presupușii agenți ruși au plasat declarații false „pe un număr foarte limitat” de site-uri și bloguri potrivit cărora Volodimir Zelenski s-ar fi sinucis într-un buncăr militar din Kiev în martie, potrivit companiei americane Mandiant.
Guvernul din Rusia a prezentat în mod fals invazia sa în Ucraina drept o campanie de „dezanificare”, în ciuda faptului că Volodimir Zelenski este evreu. Povestea falsă a sinuciderii seamănă oarecum cu modul în care dictatorul nazist Adolf Hitler a murit în 1945, prin sinucidere într-un buncăr în timp ce trupele sovietice avansau.