Proiectul legislativ intră în dezbatere publică. Totul despre noua Lege a Pensiilor
Editura Evenimentul si Capital

Proiectul legislativ intră în dezbatere publică. Totul despre noua Lege a Pensiilor

Autor: | | 3 Comentarii | 11292 Vizualizari

Proiectul noii legi a pensiilor vine cu modificări ample, care nu doar că ar mări pensiile contribuabililor, însă promit și simplificarea procedurilor, corectând totodată inechitățile produse de actuala formă a legii.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, LiaOlguța Vasilescu, a prezentat, la sfârșitul săptămânii trecute, mult așteptatul proiect al noii legi a pensiilor, care ar urma să se aplice treptat, până în 2021.

Ministrul a anunțat că nicio pensie nu va scădea și că „noua Lege se bazează pe mai multe principii fundamentale precum contribuitivitate, egalitate, solidaritate socială, imprescriptibilitate. Studiile universitare se vor lua în calcul la stabilirea pensiei. Dacă în perioada de studii studenții au lucrat, se vor lua în calcul contribuțiile din salariu pentru că generează un punctaj mai mare”. Mai mult, potrivit proiectului de lege, vor dispărea inechitățile dintre femei și bărbați.

Proiectul noii legi a pensiilor va fi pus joi în dezbatere publică, timp de aproximativ o lună, iar apoi va intra în procedură parlamentară.

Noua lege are la bază următoarele principii

- contributivitate, adică primești în funcție de cât ai cotizat.

- egalitate, adică pensionari care au aceeași vechime, dar care au ieșit la pensie în momente diferite primesc aceeași sumă de bani.

- solidaritate socială: generațiile în activitate susțin, prin plata contribuțiilor lor, generațiile de pensionari și, în viitor, vor fi susținute la rândul lor.

- imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.

Anii de master și doctorat, contorizați la pensie

La capitolul perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare se introduc masterul și doctoratul, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice.

Studiile universitare, master, doctorat se iau în calcul la stabilirea drepturilor de pensie doar pe perioada normală de studii. De exemplu, facultatea de patru ani, nu și anii de studii repetați. Se ia în calcul o singură perioadă de studii de același nivel, absolvite la zi, la alegerea persoanei. De exemplu, dacă a absolvit trei facultăți, nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor decât una, cea aleasă de persoană.

Dacă în perioada studiilor a lucrat, se iau în calcul la stabilirea drepturilor de pensie contribuțiile plătite din salarii.

Sporurile și primele cresc punctele de pensie

De asemenea, noua lege prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuții: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri. Condițiile speciale și deosebite și fostele grupe de muncă se păstrează și, de asemenea, se creează baza legală pentru recunoașterea altor locuri de muncă în condiții speciale.

Stagiul minim de cotizare: 15 ani

Potrivit proiectului legislativ, condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani! Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.

Spre exemplu: o persoană care are 15 ani de contribuție beneficiază în plus de recunoașterea a 4 ani de facultate, 2 ani de master, 3 ani de doctorat, 6 luni de armată, 6 luni șomaj, deci, în total, 25 de ani vechime recunoscută.

Dacă persoana a lucrat pe timpul efectuării studiilor se iau în calcul contribuțiile din salarii, pentru faptul că generează un punctaj mai mare, adică și o pensie mai mare.

Mai mult, legea prevede și debirocratizarea și accesul online la informațiile despre propriile contribuții. Astfel, ANAF va transmite către Casa Națională de Pensii Publice sumele datorate și plătite pentru fiecare salariat.

Cetățenii se vor putea informa, astfel, de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obținut de ei și sumele achitate drept contribuții. În ceea ce privește contractul de asigurare facultativă, acesta se va menține, însă va avea, totuși, câteva modificări.

Aplicarea legii

Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare, și anume:

* 1.265 de lei în 2019,

* 1.775 de lei în 2020,

* 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții, iar din anul 2022 Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația.

Pensia minima

Se va calcula raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Astfel, un pensionar cu 19 ani vechime primește 49% din salariul minim brut pe țară. În cazul în care din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci el o va primi pe aceasta. „Aici rezolvăm o inechitate din actuala lege, care nu diferențiază în funcție de anii lucrați. Cu alte cuvinte nu se mai poate ajunge în situația în care un pensionar care primește indemnizația minimă de 640 de lei și a lucrat 12 ani să primească aceeași sumă cu unul care a lucrat, spre exemplu, 35 de ani”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.

Exemplu:

În actuala legislație, un pensionar cu 13 ani vechime primește 640 de lei, unul cu 19 ani vechime primește tot 640 de lei, iar unul cu 35 de ani vechime, care a lucrat toată viața pe salariul minim, primește tot 640 de lei.

Cu actuala formulă a pensiei minime, toți trei vor primi 813 de lei în 2021, ceea ce reprezintă majorarea cu 10% anual a indemnizației sociale minime.

În noul proiect de lege, ei vor fi departajați astfel încât un pensionar cu 13 ani vechime va primi 1.032 de lei, un pensionar cu 19 ani vechime va avea 1.176 de lei, iar un pensionar cu 35 de ani vechime va primi 1.560 de lei. La formularea acestui exemplu s-a luat în calcul salariul minim pe economie prognozat pentru anul 2021, care este de 2.400 de lei.

Cum se modifică cele 4 categorii de pensii

Vor exista în continuare patru categorii de pensii, care însă vor fi modifi cate pe alocuri.

1 Limita de vârstă - trebuie îndeplinite condițiile de vechime minimă și vârstă standard de pensionare.

Actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Adică, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare, dar li se va recunoaște ca fiind pensie pentru limită de vârstă. În același timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul și se valorifică perioadele necontributive asimilate.

Mamele eroine, puncte bonus la pensie

Totodată, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut și crescut până la vârsta de 16 ani 3 copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

Se mențin celelalte prevederi din actuala legislație cu privire la pensia pentru limită de vârstă, precum grupele, condițiile speciale și deosebite, handicapul s.a.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate