Proiectul legislativ intră în dezbatere publică. Totul despre noua Lege a Pensiilor

Proiectul legislativ intră în dezbatere publică. Totul despre noua Lege a Pensiilor

Proiectul noii legi a pensiilor vine cu modificări ample, care nu doar că ar mări pensiile contribuabililor, însă promit și simplificarea procedurilor, corectând totodată inechitățile produse de actuala formă a legii.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, LiaOlguța Vasilescu, a prezentat, la sfârșitul săptămânii trecute, mult așteptatul proiect al noii legi a pensiilor, care ar urma să se aplice treptat, până în 2021.

Ministrul a anunțat că nicio pensie nu va scădea și că „noua Lege se bazează pe mai multe principii fundamentale precum contribuitivitate, egalitate, solidaritate socială, imprescriptibilitate. Studiile universitare se vor lua în calcul la stabilirea pensiei. Dacă în perioada de studii studenții au lucrat, se vor lua în calcul contribuțiile din salariu pentru că generează un punctaj mai mare”. Mai mult, potrivit proiectului de lege, vor dispărea inechitățile dintre femei și bărbați.

Proiectul noii legi a pensiilor va fi pus joi în dezbatere publică, timp de aproximativ o lună, iar apoi va intra în procedură parlamentară.

Noua lege are la bază următoarele principii

- contributivitate, adică primești în funcție de cât ai cotizat.

- egalitate, adică pensionari care au aceeași vechime, dar care au ieșit la pensie în momente diferite primesc aceeași sumă de bani.

- solidaritate socială: generațiile în activitate susțin, prin plata contribuțiilor lor, generațiile de pensionari și, în viitor, vor fi susținute la rândul lor.

- imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.

Anii de master și doctorat, contorizați la pensie

La capitolul perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare se introduc masterul și doctoratul, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice.

Studiile universitare, master, doctorat se iau în calcul la stabilirea drepturilor de pensie doar pe perioada normală de studii. De exemplu, facultatea de patru ani, nu și anii de studii repetați. Se ia în calcul o singură perioadă de studii de același nivel, absolvite la zi, la alegerea persoanei. De exemplu, dacă a absolvit trei facultăți, nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor decât una, cea aleasă de persoană.

Dacă în perioada studiilor a lucrat, se iau în calcul la stabilirea drepturilor de pensie contribuțiile plătite din salarii.

Sporurile și primele cresc punctele de pensie

De asemenea, noua lege prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuții: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri. Condițiile speciale și deosebite și fostele grupe de muncă se păstrează și, de asemenea, se creează baza legală pentru recunoașterea altor locuri de muncă în condiții speciale.

Stagiul minim de cotizare: 15 ani

Potrivit proiectului legislativ, condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani! Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.

Spre exemplu: o persoană care are 15 ani de contribuție beneficiază în plus de recunoașterea a 4 ani de facultate, 2 ani de master, 3 ani de doctorat, 6 luni de armată, 6 luni șomaj, deci, în total, 25 de ani vechime recunoscută.

Dacă persoana a lucrat pe timpul efectuării studiilor se iau în calcul contribuțiile din salarii, pentru faptul că generează un punctaj mai mare, adică și o pensie mai mare.

Mai mult, legea prevede și debirocratizarea și accesul online la informațiile despre propriile contribuții. Astfel, ANAF va transmite către Casa Națională de Pensii Publice sumele datorate și plătite pentru fiecare salariat.

Cetățenii se vor putea informa, astfel, de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obținut de ei și sumele achitate drept contribuții. În ceea ce privește contractul de asigurare facultativă, acesta se va menține, însă va avea, totuși, câteva modificări.

 

Aplicarea legii

Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare, și anume:

* 1.265 de lei în 2019,

* 1.775 de lei în 2020,

* 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții, iar din anul 2022 Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația.

 

Pensia minima

Se va calcula raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Astfel, un pensionar cu 19 ani vechime primește 49% din salariul minim brut pe țară. În cazul în care din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci el o va primi pe aceasta. „Aici rezolvăm o inechitate din actuala lege, care nu diferențiază în funcție de anii lucrați. Cu alte cuvinte nu se mai poate ajunge în situația în care un pensionar care primește indemnizația minimă de 640 de lei și a lucrat 12 ani să primească aceeași sumă cu unul care a lucrat, spre exemplu, 35 de ani”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.

Exemplu:

În actuala legislație, un pensionar cu 13 ani vechime primește 640 de lei, unul cu 19 ani vechime primește tot 640 de lei, iar unul cu 35 de ani vechime, care a lucrat toată viața pe salariul minim, primește tot 640 de lei.

Cu actuala formulă a pensiei minime, toți trei vor primi 813 de lei în 2021, ceea ce reprezintă majorarea cu 10% anual a indemnizației sociale minime.

În noul proiect de lege, ei vor fi departajați astfel încât un pensionar cu 13 ani vechime va primi 1.032 de lei, un pensionar cu 19 ani vechime va avea 1.176 de lei, iar un pensionar cu 35 de ani vechime va primi 1.560 de lei. La formularea acestui exemplu s-a luat în calcul salariul minim pe economie prognozat pentru anul 2021, care este de 2.400 de lei.

Cum se modifică cele 4 categorii de pensii

Vor exista în continuare patru categorii de pensii, care însă vor fi modifi cate pe alocuri.

1 Limita de vârstă - trebuie îndeplinite condițiile de vechime minimă și vârstă standard de pensionare.

Actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Adică, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare, dar li se va recunoaște ca fiind pensie pentru limită de vârstă. În același timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul și se valorifică perioadele necontributive asimilate.

Mamele eroine, puncte bonus la pensie

Totodată, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut și crescut până la vârsta de 16 ani 3 copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

Se mențin celelalte prevederi din actuala legislație cu privire la pensia pentru limită de vârstă, precum grupele, condițiile speciale și deosebite, handicapul s.a.

Exemplu: un bărbat cu 35 de ani stagiul de cotizare, care a mai lucrat încă 8 ani, deci are 43 de ani vechime, se poate pensiona la vârsta de 60 de ani.

Alt exemplu: o femeie cu 31 de ani vechime, dintre care 6 ani în condiții speciale, ceea ce duce la adăugarea unui supliment de vechime de 3 ani, cu 4 ani de facultate și 2 de îngrijire copil, se poate pensiona cu 5 ani mai devreme, cu încadrare la pensia pentru limită de vârstă.

2 Pensia anticipată (cu penalizare). Este actuala pensie anticipată parțială și se mențin prevederile în vigoare.

3 Pensia de invaliditate. Se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale independente, în paralel. Astfel, gradul I e caracterizat de deficiență funcțională gravă și capacitate de muncă diminuată, gradul II e caracterizat de deficiență funcțională accentuată și capacitate de muncă diminuată, iar gradul III e caracterizat de deficiență funcțională medie și capacitate de muncă diminuată.

4.Pensia de urmaș. Apare o nouă prestație și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie. Celelalte reglementări din legea veche se păstrează.

În prezent, soțul supraviețuitor are opțiunea să renunțe la pensia proprie și să ia 50% din pensia soțului decedat, evident în cazul în care această sumă este mai mare. Se păstrează această reglementare, dar se poate opta și pentru cea de-a doua nouă variantă: își păstrează pensia proprie și beneficiază și de 25% din pensia soțului decedat. Noua prestație se acordă în următoarele condiții: soțul supraviețuitor are stagiul complet de cotizare, are vârsta standard de pensionare, nu s-a recăsătorit, durata căsătoriei a fost de cel puțin 10 ani, iar suma totală încasată să nu depășească 80% din salariul minim brut pe economie.

Exemplu: soția are o pensie de 1.000 de lei.

Soțul decedat are o pensie de 1.000 de lei. Soția optează pentru pensia ei de 1.000 de lei, la care se adaugă 25% din pensia soțului decedat, rezultând un venit de 1.250 de lei.

 

Opțiunea pentru indemnizația socială minima

În proiectul de lege se prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizație socială și vor face obiectul unei alte legi.

Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă, cu 3 luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee.

Sunt exceptați pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă și au realizat stagiul minim cuprins între 10 și 15 ani, conform legislației în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepție este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii.

Formula de calcul

● Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulțit cu VPR, adică Valoarea Punctului de Referință.

● Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale.

● Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni.

● Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie.

● VPR, adică Valoarea Punctului de Referință, va fi de 75 de lei în anul 2021. VPR a fost determinat prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.

● Foarte important, în lege se menționează că nicio pensie nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.

 

Cum va influența bugetul

Se estimează că statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, în anul 2022, adică la fel ca în anul 2016, în condițiile în care pensiile se dublează. Se estimează, în paralel, o creștere a încasărilor la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, generată de creșterea salariilor, a numărului de angajați, dar și a gradului de colectare, ca urmare a întoarcerii sarcinii fiscale. În cifre, încasările sunt estimate, pentru anul 2022, la 99,7 miliarde lei, față de 58,9 miliarde în anul 2018.

 

Exemple de corectare a inechităților

Noua lege a pensiilor vrea să corecteze inechitățile pe care le provoacă actuala formă. Iată câteva exemple. Bărbat și femeie cu același stagiu de cotizare realizat aveau pensii diferite, bărbatul fiind cel dezavantajat; Femei cu aceeași vechime în muncă, în aceeași profesie și ieșite la pensie în ani diferiți, aveau pensii diferite.

Exemplul 1:

O femeie și un bărbat de profesie medici, cu stagiul realizat de 37 de ani. Bărbatul are în prezent o pensie de 1.980 de lei, iar femeia de 2.310 lei.

În anul 2021, după ce se va aplica noua formulă, ambii vor ajunge să aibă o pensie de 4.725 de lei. În cazul în care Guvernul ar fi mers pe actuala legislație și ar fi majorat, în plus, doar punctul de pensie, conform Programului de Guvernare, pentru bărbat ar fi rezultat o pensie de 3.375 de lei, iar pentru femeie – de 3.938 de lei.

Viitoarea lege le permite să primească o sumă egală, dacă au lucrat același număr de ani în aceeași profesie și au cotizat egal, iar din noua formulă au un câștig suplimentar amândoi.

Exemplul 2:

Două femei și un bărbat profesori. Prima femeie are un stagiu complet de 26 de ani, un stagiu realizat de 35 de ani și are o pensie în plată de 1.650 de lei. A doua femeie, care a ieșit la pensie cu un stagiu complet de 30 de ani, care are un stagiu realizat tot de 35 de ani, are acum o pensie de 1.463 de lei, deci cu 200 de lei mai puțin decât cealaltă femeie, deși au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții.

Bărbatul, cu stagiul complet de 35 de ani, cu aceeași vechime în muncă de 35 de ani, ca și cele două femei, are, în prezent, o pensie de 1.254 de lei.

Pensia celor trei va crește etapizat până în 2021, adăugându-li-se anual creșterea punctului de pensie, dar, pe noua formulă, vor ajunge să aibă o pensie egală, de 3.000 de lei.

Exemplul 3:

Două femei funcționar contabil, care au realizat un stagiu egal, de 33 de ani, dar care au ieșit la pensie în ani diferiți. Una are acum în plată suma de 1.144 lei, iar alta – de 990 de lei. În 2021, ambele vor avea suma de 1.950 lei, după ce li s-a aplicat noua formulă de calcul.

Exemplu 4:

Doi profesori universitari, bărbat și femeie, cu același număr de puncte – 108. Bărbatul are în prezent 3.630 lei pensie, femeia are – 4.180 de lei. În 2021, după ce se aplică noua formulă de calcul, vor avea amândoi 8.100 de lei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News