„Instituția pentru promovarea valorilor naționale „Regele Mihai I”" este „autoritate administrativ autonomă, cu personalitate juridică”, sub control parlamentar, prevede proiectul de lege depus în Camera Deputaților de 35 de parlamentari PSD-ALDE.

Propunerea legislativă vine în contextul în care liderii PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au depus în noiembrie anul trecut, un alt proiect de lege privind Statutul Casei Regale, pe care l-au retras ulterior din circuitul parlamentar pentru că exist pericolul ca o parte din prevederi să fie declarate neconstituționale.

Principalele prevederi ale noului proiect:

  • Sediul instituției este Palatul Elisabeta și imobilul se transmite din administrarea RAAPPS în administrarea noii instituții
  • Conducerea instituției este asigurată de un Director numit și revocat din funcție de către Parlament, în ședință comună, la propunerea Custodelul Coroanei Române, cu votul majorității parlamentarilor prezenți.
  • Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului, o sumă în lei, echivalentă cu 860.000 de Euro, pentru acoperirea unor cheltuieli curente și de capital ale instituției.
  • Numărul maxim de posturi salarizate pentru personalul contractual este 20.
  • Până la data de 15 aprilie, instituția trebuie să depună în Parlament raportul anual de activitate pentru anul precedent, precum și contul de execuție bugetară.