Evenimentul Zilei > Politica > Proiect PSD-ALDE pentru Casa Regală: 860.000 de euro pe an de la bugetul de stat
Proiect PSD-ALDE pentru Casa Regală: 860.000 de euro pe an de la bugetul de stat

Proiect PSD-ALDE pentru Casa Regală: 860.000 de euro pe an de la bugetul de stat

Parlamentarii vor să înființeze prin lege o instituție denumită „Regele Mihai I”, condusă de un director numit de Parlament la propunerea Custodelui Coroanei Române, cu sediul la Palatul Elisabeta și cu fonduri de la bugetul de stat de 860.000 de Euro în fiecare an.

„Instituția pentru promovarea valorilor naționale „Regele Mihai I”" este „autoritate administrativ autonomă, cu personalitate juridică”, sub control parlamentar, prevede proiectul de lege depus în Camera Deputaților de 35 de parlamentari PSD-ALDE.

Propunerea legislativă vine în contextul în care liderii PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au depus în noiembrie anul trecut, un alt proiect de lege privind Statutul Casei Regale, pe care l-au retras ulterior din circuitul parlamentar pentru că exist pericolul ca o parte din prevederi să fie declarate neconstituționale.

Principalele prevederi ale noului proiect:

  • Sediul instituției este Palatul Elisabeta și imobilul se transmite din administrarea RAAPPS în administrarea noii instituții
  • Conducerea instituției este asigurată de un Director numit și revocat din funcție de către Parlament, în ședință comună, la propunerea Custodelul Coroanei Române, cu votul majorității parlamentarilor prezenți.
  • Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului, o sumă în lei, echivalentă cu 860.000 de Euro, pentru acoperirea unor cheltuieli curente și de capital ale instituției.
  • Numărul maxim de posturi salarizate pentru personalul contractual este 20.
  • Până la data de 15 aprilie, instituția trebuie să depună în Parlament raportul anual de activitate pentru anul precedent, precum și contul de execuție bugetară.
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.