Proiect privind autonomia Ținutului Secuiesc, adoptat tacit în Camera Deputaților

Proiect privind autonomia Ținutului Secuiesc, adoptat tacit în Camera Deputaților

Un proiect legislativ care vizează Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc a fost adoptată tacit în urmă cu cîteva zile de Camera Deputaților. Proiectul a fost depus de doi parlamentari UDMR în luna decembrie. Actul normativ prevede ca Ținutul Secuiesc să devină regiune autonomă. De la Camera Deputaților proiectul va merge spre dezbatere la Senat, care este camera decizională în acest caz.

În luna decembrie a anului trecut, UDMR-iștii Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza au depus, un proiect legislativ prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică. În expunerea de motive care a însoțit proiectul, inițiatorii au arătat că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a indentităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.

Pe 23 aprilie, proiectul  privind autonomia Ținutului Secuiesc a trecut de Camera Deputaților, fără dezbatere, fiind adoptat tacit și urmează să meargă în Senat care este for decizional.

În legătură cu acest subiect, președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat pentru Evenimentul Zilei că proiectul va fi respins la Senat. Potrivit spuselor sale, se mai întâmplă ca anumite inițiative legislative să treacă fără a fi dezbătute prin Camera Deputaților, în condițiile în care Senatul este for decizional:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu am cunoștință despre acest proiect, nu a ajuns la mine, pe ordinea de zi. Sunt foarte puține proiecte care trec prin adoptare tacită prin Camera Deputaților, dar se mai întâmplă. Probabil că a stat prea mult timp la comisii și dacă nu s-a cerut prelungirea termenului pentru adoptarea raportului, a trecut. Acest lucru nu înseamnă că va fi adoptat. De la Camera Deputaților merge la Senat, unde vor avea loc dezbateri, iar acolo va fi respins cu siguranță. O astfel de lege, care contravine Constituției nu va fi adoptată niciodată”, a declarat Marcel Ciolacu.

Nici deputatul Victor Ponta, liderul Pro România nu are cunoștință despre proiectul despre autonomia Ținutului Secuiesc, care a trecut tacit. El spune același lucru: Va fi respins la Senat.

„Nu am cunoștință despre un asemenea proiect pentru că nu a fost pe ordinea de zi, la dezbateri. Cu siguranță, va fi respins la Senat”.

Deputatul USR Dan Barna a afirmat că majoritatea parlamentară face ordinea de zi și hotărăște ce proiecte intră pe ordinea de zi și când. Potrivit spuselor sale, nu este ceva neobișnuit ca legile pentru care Senatul este camera decizională să fie adoptate tacit la Camera Deputaților și invers.

„Majoritatea parlamentară stabilește ordinea de zi și ce proiecte intră în dezbatere. Nu știu ce este cu acest proiect, de ce nu a fost pus în pachetul de legi care a intrat în discuții. Și noi avem inițiative, precum «Fără penali în funcții publice» care nu au fost introduse. Situația se va tranșa la Senat, care este camera decizională”, a declarat Dan Barna.