Evenimentul Zilei > Social > PROIECT: Pensii speciale și pentru profesori, după ce au crescut cele ale parlamentarilor și ale aleșilor locali!
PROIECT: Pensii speciale și pentru profesori, după ce au crescut cele ale parlamentarilor și ale aleșilor locali!

PROIECT: Pensii speciale și pentru profesori, după ce au crescut cele ale parlamentarilor și ale aleșilor locali!

Un proiect de lege care ar urma să acorde pensii speciale și profesorilor din învăţământul preuniversitar a fost depus la finalul sesiunii parlamentare la Camera Deputaților și se află, acum, în consultare publică. Senatul este for decizional în acest caz.

Profesorii din învăţământul preuniversitar, cu o vechime de 30 de ani în învăţământ, ar putea beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, potrivit unui proiect depus la Parlament, notează Mediafax.

Proiectul a fost inițiat de un grup de 15 deputaţi şi senatori, majoritatea de la PSD şi doi neafiliaţi, și depus pe 21 decembrie. El invocă "stresul", "uzura psihică şi fizică" la care sunt supuşi profesorii, a căror muncă este, spun inițiatorii, la fel de dificilă ca cea a magistraţilor, care primesc pensii speciale.

"Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării", arată articolul unic al proiectului.

În expunerea de motive se precizează că, în prezent, Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede la art 284, alin.1 că personalul didactic beneficiază de pensie în condiţiile legii privind asigurările sociale şi pensile din sistemul public. În acelaşi timp, explică iniţiatorii, legea defineşte învăţământul ca "prioritate naţională".

"Uzura (fizică şi psihică) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activităţii. Dascălul este nevoit să facă faţă stresului accentuat al meseriei în aşa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacţiunea cu elevii", se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii precizează, la capitolul impact social, că o astfel de lege asigură "recunoaşterea statutului cadrelor didactice în societate, precum şi echitate în raportul cu alte categorii bugetare care beneficiază de pensii în condiţii speciale".

Poroietul ar fi fost trimis și federațiilor sindicale din învățământ, spre consultare.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.