Proiect de lege: Pensiile militare, eliminate pentru cei condamnați penal

Proiect de lege: Pensiile militare, eliminate pentru cei condamnați penal Sursa foto: Arhivă EVZ

Un nou proiect de lege urmează să fie dezbătut în Parlament, având ca obiectiv revizuirea sistemului de pensii speciale pentru polițiști și alte categorii de funcționari publici. Conform acestuia, persoanele condamnate penal ar putea pierde dreptul la pensiile speciale.

Pensiile militare, eliminate pentru funcționarii condamnați. În Parlament urmează să fie dezbătută o nouă propunere legislativă de modificare a Legii pensiilor militare de stat. Aceasta vizează eliminarea pensiilor de serviciu pentru militari, polițiști, jandarmi și funcționari publici cu statut special care au fost condamnați penal pentru infracțiuni de corupție sau de serviciu.

Proiect de lege pentru pensiile speciale

Deputatul de la REPER, Andrei Lupu, a depus luni o propunere legislativă pentru modificarea Legii pensiilor militare de stat (Legea nr. 223/2015). Această inițiativă urmărește eliminarea pensiilor de serviciu pentru militari, polițiști, jandarmi și funcționarii publici cu statut special care au fost condamnați penal pentru infracțiuni de corupție sau de serviciu.

Conform declarației deputatului, este considerat imoral ca militarii, polițiștii, jandarmii și funcționarii publici cu statut special care au încălcat legea să beneficieze de pensii militare.

Ne puteți urmări și pe Google News
Andrei Lupu

Andrei Lupu. Sursă foto: Facebook

Ce se întâmplă după executarea pedepsei

„Este imoral să acorzi beneficii unor persoane care încalcă legea, iar situaţia devine cu atât mai gravă dacă aceste persoane sunt angajate ca să apere legea. În ultimii ani ni s-a explicat că anumite profesii implică riscuri enorme şi că persoanele care lucrează în astfel de profesii ar trebui să iasă mai repede la pensie şi să primească sume considerabile mai mari decât concetăţenii lor.

Un caz special este cel al instituţiilor de forţă ale statului, care în teorie ar trebui să lucreze pentru a genera siguranţă şi încredere pentru cetăţenii României. Îmi este imposibil să mai înţeleg despre ce încredere discutăm atunci când oamenii de rând văd că tocmai cei care trebuie să asigure respectarea legii şi ordinea publică ajung să fie condamnaţi penal, iar după executarea pedepsei primesc aceleaşi pensii crescute.

Nu zice nimeni să nu respectăm militarii şi poliţiştii de bună-credinţă, care îşi fac datoria legal, dar orice încălcări ale legii trebuie să fie sancţionate dur şi imediat pentru că sesizarea imediată a unei situaţii imorale este gestul de care societatea are nevoie pentru a avea încredere în statul român”, a declarat deputatulAndrei Lupu, potrivit unui comunicat de presă.

politie constanta

Sursă foto: Dreamstime

Condamnări pentru luare de mită la început de an

Conform declarației deputatului Andrei Lupu, în anul 2021, peste 176 de lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne au fost declarați suspecți, conform informațiilor furnizate de Direcția Generală Anticorupție din cadrul M.A.I.

„În 2022, numărul lucrătorilor M.A.I. declaraţi suspecţi a crescut la 189. Cel mai recent, pe 29 ianuarie 2024, şase poliţişti de frontieră au fost condamnaţi definitiv pentru luare de mită în formă continuată.

De asemenea, trebuie amintit că Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, precum şi Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor cuprind deja dispoziţii similare, fiind eliminat dreptul la pensie de serviciu pentru membrii Parlamentului sau magistraţii care au fost condamnaţi definitiv a unor infracţiuni de corupţie sau de serviciu”, a menţionat deputatul.

Cine beneficiază de puncte suplimentare la pensie

Conform noii legi, începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi majorate cu 13,8% și vor fi recalibrate în luna septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, de 2.032 de lei.

În plus, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, cu o implementare graduală. De asemenea, stagiul minim de contribuție pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Legea care a intrat în vigoare la 1 ianuarie stabilește care dintre pensiile românilor vor fi majorate datorită punctelor în plus primite. Este vorba despre românii care sunt în următoarele situații prevăzute de Ministerul Muncii:

  • au terminat facultate, masterat;
  • au făcut armata;
  • au luat sporuri, prime, premii;
  • au făcut ore suplimentare;
  • mamele cu un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă până la 14 ani;
  • au peste 25 de ani contributivi.