Bonus pentru tinerii care-și caută de muncă. Statul îi încurajează să-și schimbe domiciliul
- Ionel Sclavone
- 20 februarie 2024, 13:04
Tinerii care găsesc un loc de muncă la distanță de domiciliu vor beneficia de un bonus, acordat de stat, ca să se angajeze. Măsura are drept scop încurajarea acestora să se încadreze pe piața muncii care duce lipsă de lucrători,
Bonusuri de la stat pentru tinerii care se încadrează în muncă. Autoritățile încearcă să revitalizeze piața muncii care se confruntă cu o criză majoră. Salariile mici, sub așteptări, la pachet cu costurile vieții ridicate îi determină pe tineri să se orienteze spre state prietenoase.
Bonusuri de la stat pentru tineri
În condițiile în care piața muncii din România este la pământ, statul caută soluții să o revitalizeze. Și cum aducerea lucrătorilor din străinătate nu reprezintă cea mai bună soluție, autoritățile încearcă să-i țină pe tineri în țară. Mulți dintre aceștia preferă să migreze în state mai prietenoase cu cetățenii care le oferă numeroase oportunități. Vorbim despre salarii mari, servicii de sănătate și educație mai bune, condiții de dezvoltare personală.
În aceste condiții, confruntat cu migrația forței de muncă locale, statul încearcă să-i țină piept cum poate. Iar una dintre măsuri ar fi acordarea unor bonusuri pentru tineri.
Tinerii care se angajează beneficiază de diferite forme de sprijin financiar menite, în opinia inițiatorilor, să-i țină în țară. Prin intermediul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, sunt oferite stimulente precum prima de activare pentru tinerii șomeri neindemnizați. De asemenea, sunt acordate prime de inserție pentru absolvenți și prime de mobilitate pentru cei care se angajează în alte localități.
Șomeri neindemnizați, tineri, care se angajează pentru cel puțin trei luni pot primi bonusuri de activare în valoare de 1.000 de lei. Este vorba despre aproximativ 200 de euro care se acordă în două tranșe. Jumătate din bani la angajare, iar diferența după trecerea celor trei luni de activitate.
Alte tipuri de stimulente pentru tineri
Alte bonusuri pe care statul le plătește tinerilor care se angajează sunt cele de inserție și de mobilitate. Prima de inserție, de 1.794 de lei, se acordă, tot în două tranșe egale. Jumătate din bani, sunt plătiți la angajare, iar diferența la împlinirea primului an de muncă. Aceste bonusuri sunt plătite absolvenților care își găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la terminarea studiilor.
Prima de mobilitate este plătită tinerilor care acceptă locuri de muncă la distanțe mai mari de 50 de kilometri de domiciliu. Măsura este destinată celor care își schimbă domiciliul pentru a se angaja. Aceste bonusuri de mobilitate reprezintă o primă de încadrare de 55 de lei pe zi. Banii se plătesc vreme de un an celor care se angajează la o distanță mai mare de 15 kilometri de casă.
Există bonusuri de instalare de 12.500 de lei pentru tinerii care se angajajează la peste 50 de kilometri de domiciliu. De asemenea, cei care se relochează pentru a lucra la o distanță mai mare de 50 de kilometri de casă pot obține o primă de relocare de până la 900 de lei pe lună timp de trei ani. Suma plătită ar trebui să acopere 75% din costurile cu locuința, dar nu mai mult de 900 de lei pe lună.
Bonusuri acordate de companii angajaților
Pentru a-și fideliza lucrătorii eficienți, anumite companii acordă, la rândul lor, prime și stimulente financiare. Astfel, Există prime de loialitate care sunt plătite angajaților care lucrează de mai multă vreme. Aceste prime pot fi acordate la aniversarea anumitor termene de la angajare, 5, 10 sau 15 ani de serviciu.
De asemenea, mulți angajatori încearcă să-și țină oamenii aproape oferind prime de sărbători, de Paște, de Crăciun, la final de an etc. Aceste bonusuri reprezintă un mod de apreciere a muncii și contribuției angajaților la activitatea firmei. Alte companii acordă prime de vacanță sau diferite beneficii ocazionale, tot pentru a-și fideliza angajații.
Trebuie spus că aceste tipuri de bonusuri nu sunt obligatorii pentru angajatori. Reprezintă doar inițiative proprii și pot varia în funcție de politica și resursele fiecăruia.