Piața muncii: exodul celor mai deștepți și imigrarea minoră a creierelor

Piața muncii: exodul celor mai deștepți și imigrarea minoră a creierelor Angajat. Sursa foto. Pixabay

Lipsa personalului înalt calificat și cu experiență profesională este o problemă majoră a companiilor din Republica Moldova, pe fundalul exodului continuu al „creierelor”.

Piața muncii în Republica Moldova. În condițiile în care un segment important al absolvenților de înaltă performanță se angajează în state dezvoltate, avem un „import” de specialiști de top într-o proporție incomparabil mai mică.

Piața muncii din Republica Moldova, în căutarea specialiștilor calificați din străinătate

Unii agenți economici din Republica Moldova, pentru a fi competitivi în context european, au început, în ultimii ani, să angajezse și profesioniști din străinătate. Schimbul de experiență și aducerea de know-how și bune practici de pe piețe mai dezvoltate sunt avantajele unor asemenea recrutări.

Agenții economici vizați semnalează și inconveniente. Procesul de angajare este costisitor și anevoios, așa că solicită autorităților relaxarea suplimentară a condițiilor de admitere a lucrătorilor străini în Republica Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne informează că, în perioada 2020-2023, au fost admiși oficial 13 străini în scop de muncă, ca lucrători înalt calificați în domeniile bancar, energetic și petrolier.

În ultimii trei ani, 145 de cetățeni de peste hotare au fost angajați la companii IT din Republica Moldova. Cei mai mulți dintre aceștia provin din România, Federația Rusă, Italia, Germania, Olanda și Kazahstan.

Pentru a depăși criza forței de muncă și a facilita încadrarea cetățenilor altor state pe piața noastră a muncii, guvernul a inițiat modificări ale Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova, care au menirea de simplificare a procedurilor de angajare.

Aceasta în condițiile în care, pe de altă parte, există o cerere sporită de lucrători necalificați în raport cu cei calificați – peste 10.600 de locuri vacante în construcții, industria ușoară și agricultură, fapt ce dovedește dezinteresul cetățenilor Republicii Moldova față de munca necalificată.

Securitatea cibernetică și digitalizarea în bănci – domenii cu foarte puține cadre locale

În prezent, la una dintre băncile de top din Republica Moldova activează specialiști din Bulgaria, Ucraina, Kazahstan, Federaţia Rusă, Israel, Belarus, Austria și Kîrgîzstan. Angajații de peste hotare ocupă funcții în Comitetul de Conducere a instituției, fiind cadre IT, în domeniile securității cibernetice și digitalizării activităților bancare.

Anul 2023 a fost unul cu necesitate stringentă de specialiști bancari, care în Republica Moldova sunt foarte puțini. Instituțiile din această sferă preferă să angajeze personal calificat din Republica Moldova, însă oferă locuri de muncă bine plătite și experților din străinătate. Din 2019, apelează la serviciile lor doar când se confruntă cu penuria specialiștilor locali sau când beneficiul expertizei internaționale este evident.

Piața muncii. Atragerea experienței internaționale mai avansate decât cea locală

Atragerea experienței internaționale mai avansate decât cea locală este una dintre prioritățile băncilor de peste Prut. În plus, competenţele specialiștilor din alte țări aduc o valoare adăugată și la nivel de cultură organizaţională şi de senioritate managerială, potrivit unor manageri bancari.

Totodată, angajarea unui cetățean străin necesită costuri mai mari decât angajarea unui localnic, deoarece includ cheltuieli adiționale: pentru relocare, permis de ședere, asigurare medicală etc. În plus, procesul de angajare durează mai mult.

Piața muncii este capabilă să se autogestioneze prin cerere și ofertă, fără o intervenție puternică din partea statului. Totuși, în opinia experților, în cazurile de lipsă a resurselor umane în anumite ramuri strategice pentru Republica Moldova, este obligatorie intervenția autorităților prin politici bine gândite, de atragere a noii forțe de muncă care, totodată, nu ar defavoriza cetățenii noștri.

Un spital privat din Chișinău a angajat medici din România, Turcia, Ucraina și Belarus

Anual, un spital privat din Chișinău angajează câte un specialist sau doi din afara Republicii Moldova. În prezent, acolo lucrează cetățeni străini în funcții manageriale atât medicale, cât și nemedicale. Aceasta din cauza numărului foarte mic de specialiști în republică, dar și a repartizării forțate a tinerilor doctori, după absolvirea studiilor postuniversitare, în instituții publice pentru trei ani, susțin responsabilii din cadrul instituției.

Administrația spitalului a fost nevoită să efectueze recrutări din România, Turcia, Ucraina și Belarus, specialiști pregătiți, cu „background” internațional. Dezavantajul e procedura dificilă de echivalare a studiilor și, uneori, bariera lingvistică, spun managerii de resurse umane.

Serviciile medicale moderne, noi pentru Republica Moldova, necesită expertize corespunzătoare, pentru care instituția respectivă „importă” resurse umane din alte țări, deoarece nu găsește pe plan local. Ne referim, întâi de toate, la prestarea unor servicii de ultimă oră privind chirurgia, cardiologia intervențională și oncologia.

„Avem tineri competitivi pe orice piață internațională”

Un caz diferit îl reprezintă o companie de IT din Chișinău care, după 12 ani de activitate, nu „importă” resurse umane din străinătate, pentru că își formează singură propriile cadre. Iurie Coropceanu, senior Java Trainer CEO, fondator al Companiei „Iucosoft”, relatează că studenții care termină cu succes cursurile de formare, organizate de „Iucosoft”, sunt angajați ai întreprinderilor IT din Republica Moldova, dar și din străinătate. Ei sunt competitivi, în egală măsură, ca și tinerii din același domeniu din țări dezvoltate.

Din anul de studii 2023-2024, elevii din Republica Moldova au oportunitatea de a studia unul dintre cele mai răspândite limbaje de programare din lume – Java, pentru clasele a VI-a – a IX-a, în cadrul disciplinei opționale „Programare Java distractivă”, elaborat de experți ai „Iucosoft”. Conform propriului curriculum, respectivii specialiști asigură instruire și suport elevilor și cadrelor didactice.

Iurie Coropceanu

„Să investim în viitori angajați, formați în RM”

„Noi pregătim specialiști în tehnologii informaționale, de la vârsta de 12 ani. Și îi avem destui cu șanse egale celor cu ale semenilor lor de pe piețele externe. Lucrăm la proiecte din străinătate, dar cu echipe de suport sau de extindere, formate din specialiști de la noi. Perspectivele noastre sunt clare: avem școală – deci și cadre! Ne asigurăm cu specialiști pentru următorii șase-zece ani” , mărturisește Iurie Coropceanu.

Pe viitor, ca în Republica Moldova sa nu căutam specialiști IT de peste hotare, să facem condiții bune de lucru tinerilor acasă, îndeamnă fondatorul „Iucosoft”. Apoi, și pregătirea profesională profundă îi va face competitivi pe orice piață internațională. Foști studenți, formați în cadrul aceleiași companii, sunt angajați în Republica Moldova, cu salarii de mărimea celor din Germania și Marea Britanie. Ei nu au necesitatea financiară de a emigra.

„Dorim să colaboram cu parteneri, dispuși sa investească în dezvoltare și formare. E mai rentabil să investim bani, de pe acum, în viitori angajați, „crescuți” în Republica Moldova, decât să plătim pentru adaptarea lingvistică și integrarea străinilor în societatea noastră. Mai ales, că potențial intelectual încă mai avem. De aceea, să nu lăsăm tinerii să migreze la muncă la construcții din Anglia sau altundeva! Mai bine sa lucreze acasă, să-și dezvolte țara, unde să-și plătească impozitele”, remarcă Iurie Coropceanu.