Proiect exploziv! Coaliția vrea declarație de avere pentru toți românii. Când o va completa omul de la ţară, înainte de a tăia porcul sau după?

Proiect exploziv! Coaliția vrea declarație de avere pentru toți românii. Când o va completa omul de la ţară, înainte de a tăia porcul sau după? Sursa foto: Arhiva EVZ

PSD a anunţat de mai multe ori că dorește impozitarea luxului, cum ar fi vile, iahturi și mașini scumpe. Numai că, cei aflați la guvernare ar dori să introducă declarația de avere pentru toţi românii.

Coaliția de guvernare, aflată la ananghie, vrea să scoată bani şi din piatră seacă. Mai nou, pe lângă taxa pe lux, aplicată celor cu vile, iahturi și mașini scumpe, se vrea ca toți românii să completeze o declaraţie de avere.

Acest proiect a ajuns pe masa lui Adrian Câciu. Întrebat despre acest lucru, ministrul nu a negat. Mai mult, a explicat când va fi introdusă această declarație de avere obligatorie pentru toți românii.

„Anul viitor, exclus. Trebuie să înțeleagă toată lumea: noi vom discuta o altă abordare fiscală din perspectiva aceasta în momentul în care avem digitalizare totală pe economie, nu numai pe instituții”, a declarat ministrul Adrian Câciu la un post de televiziune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu acest proiect controversat, Guvernul ar putea afla despre toate veniturile și bunurile românilor

Această idee vine pe fondul discuțiilor dintre social-democrați și liberali despre cum ar mai putea scoate bani de pe urma românilor pentru a putea acoperi lipsa banilor pentru creșterile de pensii şi salarii. Şi, este posibil ca aceștia să fi ajuns la un acord comun cu privire la a impune o declarație de avere tuturor românilor.

Când a fost întrebat premierul dacă s-ar putea intoduce o astfel de declarație de avere pentru fiecare gospodărie, Nicolae Ciucă a răspuns: ”Sunt foarte multe idei și propuneri de soluții care se dezbat și se analizează și, sigur, e una dintre ele, nu s-a luat o decizie”.

Ce spune un specialist din domeniul fiscal: ”Este foarte complicat să impui o astfel de declarație tuturor românilor, în condițiile în care nu suntem o țară digitalizată. În România nu suntem obișnuiți să completăm declarații în fiecare an - veniturile din salarii se declară de către angajator”, a declarat Andreea Gheorghe.

Nu se ştie cum va arăta noua declarație de avere și cum va fi completată

Cu siguranță această declarație de avere va crea probleme mai ales în mediul rural deoarece un gospodar are într-adevăr păsări, porci în bătătura sa, dar între timp le sacrifică pentru hrana de zi cu zi. Şi atunci, cum procedează? Mai completează o declarație unde anunţă că a tăiat porcul declarat anterior?

„România are mulți oameni în mediul rural. Când completează declarația e foarte important, înainte să taie porcul sau după. Oamenii vor avea multe probleme cu astfel de chestiuni. O altă problemă este cu centralizarea acestor declarații de avere. Ele ar trebui să aibă un format standard, ca să poată fi ușor introdus”, au explicat cineva din coaliție.