Proiect Constituţie: Averea nu se mai prezumă a fi licită. VEZI TABEL COMPARATIV
- Cristian Şt. Vasilcoiu
- 1 iunie 2011, 19:24
Potrivit proiectului de revizuire a Constituţiei, averea nu se mai prezumă a fi licită, iar senatorii şi deputaţii vor putea fi percheziţionaţi şi reţinuţi şi fără avizul Parlamentului. Totodată, durata ordonanţei de reţinere ar putea fi prelungită de la 24 până la 48 de ore.
Menţiunea "caracterul licit al dobândirii averii se prezumă" a fost eliminată din proiectul noii Constituţii, prin modificarea aliniatului (8) al articolului 44, referitor la dreptul la proprietatea privată. A fost păstrată, totuşi, formularea: "averea dobândită licit nu poate fi confiscată".
Președintele Traian Băsescu a explicat că "eram unici în Europa" prin existența prevederii din Constituție, potrivit căreia "caracterul licit al averii se prezumă" și că "a fost paravanul sub care, deși s-a știut de anumite averi dobândite ilegal, acestea nu s-au putut confisca, iar statul nu și-a putut recupera paguba".
Proiectul de revizuire a Constituţiei, trimis de către Administraţia Prezidenţială Consiliului Legislativ, spre avizare, prevede şi modificări ale imunităţii parlamentare. Astfel, dacă în prezent senatorii şi deputaţii nu pot fi reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea plenului Camerei din care fac parte, după ascultarea obligatorie a lor, pe viitor s-ar putea ca acest drept să fie restrâns. Astfel, proiectul noii Constituţii prevede: "parlamentarii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului". Cu alte cuvinte, pentru orice altă încălcare a Codului Penal nu va mai fi nevoie de avizul Parlamentului, pentru reţinerea, arestarea sau percheziţionarea unui senator sau a unui deputat.
Mai puţini magistraţi şi mai mulţi "civili" în CSM
Proiectul noii Constituţii prevede reducerea numărului de magistraţi din componenţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), de la 14 la zece. În acelaşi timp, ar urma să crească numărul reprezentanţilor societăţii civile în CSM, de la doi la şase, dintre care jumătate să fie desemnaţi de către Parlament, iar cealaltă – de către Preşedinţie.
O altă noutate este aceea că președintele CSM va putea fi ales și dintre membrii societății civile, nemaifiind obligatoriu ca acesta să fie magistrat. Mandatele membrilor CSM nu vor mai putea fi prelungite sau reînnoite, iar președintele României nu va mai prezida lucrările Consiliului, atunci când ia parte la ele.
Totodată, proiectul de revizuire a Constituţiei prevede şi mărirea perioadei de reţinere a unei persoane, de la 24 la 48 de ore. "Reţinerea nu poate depăşi 48 de ore" – este formularea oficială din proiectul de revizuire a Constituţiei.
Reamintim că procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat public, în repetate rânduri, ca durata valabilităţii ordonanţei de reţinere să fie crescută la 48, ba chiar 72 de ore, motivând că procurorului îi sunt, de foarte multe ori, insuficiente 24 de ore, pentru îndeplinirea tuturor formalităţilor şi strângerii tuturor probelor necesare.
VEZI AICI TABEL COMPARATIV ÎNTRE ACTUALA CONSTITUŢIE ŞI PROIECTUL DE MODIFICARE