Programul nuclear iranian: Teheranul și AIEA încheie un acord "temporar" 

 Programul nuclear iranian: Teheranul și AIEA încheie un acord "temporar" 

Acordul încheiat pe o perioadă de trei luni permite menţinerea unei monitorizari a programului nuclear iranian, oferind astfel şi un răgaz pentru reluarea discuțiilor diplomatice.

 Programul nuclear iranian: Teheranul și AIEA încheie un acord "temporar" 

Este un prim pas pentru ieșirea din impas. Duminică, Iranul şi Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au anunţat un acord "temporar" pentru a menține o supraveghere a activităților nucleare, deși redusă, în momentul în care se reiau discuțiile diplomatice între semnatarii Pactului din 2015.

Legea iraniană, care prevede limitarea anumitor inspecții, inclusiv la situri militare suspecte, dacă sancțiunile americane nu sunt ridicate, "există și va fi aplicată" începând cu 23 februarie, şi-a exprimat regretul directorul general al AIEA, Rafael Grossi, la întoarcerea sa la Viena după "consultări intense" la Teheran. "Accesul va fi redus, să fim realişti, dar vom putea menține gradul necesar de monitorizare și verificare", a spus el. "Acest lucru salvează situația în viitorul imediat".

Ne puteți urmări și pe Google News

Contractul între Teheran și AIEA poate fi oricând suspendat

În conformitate cu termenii acestui "acord tehnic bilateral", care durează trei luni, dar poate fi suspendat în orice moment, numărul inspectorilor la fața locului este astfel neschimbat și va rămâne posibilă efectuarea unor verificări inopinate. "Desigur, pentru a obține o situație stabilă, va fi nevoie de negocieri politice și acest lucru nu ţine de competenţa mea", a adăugat Rafael Grossi.

Directorul general al AIEA va putea "să-și îndeplinească obligația de a arăta că programul nuclear iranian rămâne pașnic", a promis la rândul său șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, într-o declarație pentru Press TV, televiziunea de stat în limba engleză. Potrivit viceministrului iranian de Externe Abbas Araghchi, "inspecțiile vor fi reduse cu aproximativ 20-30% după ce legea va fi pusă în aplicare". Dar, "asta cu siguranță nu înseamnă o retragere din acordul" din 2015.

Ce trebuie să facă Iran

În schimb, Iranul nu va furniza "înregistrările referitoare la activitățile și echipamentele" mai multor situri, așa cum prevede legea adoptată de Parlament în decembrie, a declarat Organizația Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA), referindu-se aparent la datele oferite de camerele de supraveghere. "Dacă sancțiunile vor fi ridicate complet în termen de trei luni, aceste informații vor fi comunicate AIEA, altfel vor fi șterse pentru totdeauna".

"Odată ce toată lumea îşi va fi făcut partea și își va fi îndeplinit obligațiile, atunci va avea loc o reluare a discuțiilor", a reiterat, duminică, Mohammad Javad Zarif. De la venirea la putere a lui Joe Biden, care a spus că este gata să revină în acordul abandonat în 2018 de Donald Trump, Statele Unite și Iranul încearcă să stabilească cine ar trebui să facă primul pas.

 

Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/cciulu