Programul „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI”. Trei mari producători de tancuri se luptă pentru contract

Programul „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI”. Trei mari producători de tancuri se luptă pentru contract Sursa foto: Twitter

Sunt mai multe programe pentru care Ministerul Apărării a solicitat recent acordul Parlamentului, iar unul din cele mai importante este „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI”, unde trei mari producători s-au înscris deja la procedura pentru dotarea Armatei Române.

Programul de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI” constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre.

Sunt deja trei producători mari de tancuri înscriși pentru a câștiga procedura programului „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI”, contract în valoare de aproape 3 miliarde de euro în scopul de a dota Armata Română.

Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape

În etapa I se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2.545 mld. euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

În luptă au intrat producătorii tancurilor ASCOD, Redback şi Lynx

ASCOD este produs de americanii de la General Dynamics European Land Systems. Blindatul Redback produs de sud-coreenii de la Hanwha și de modelul Lynx al germanilor de la Rheinmetall.

ASCOD a fost proiectat pentru a înlocui vehiculele blindate ușoare de luptă mai vechi ale armatelor austriece și spaniole, cum ar fi transportorul blindat M113 și Saurer APC . Ulan, versiunea austriacă a lui Pizarro, ar oferi o completare flexibilă pentru greul lor Leopard 2 A4. Ulan ar permite armatei austriece să se desfășoare rapid și eficient pe distanțe mai lungi, în special pentru operațiuni viitoare previzibile - cum ar fi locurile cu probleme pentru operațiunile ONU .

Are o greutate standard de 38 tone și poate fi echipat cu diverse sisteme de arme, turele și stații de arme. De exemplu poate dispune de un tun Mauser MK 30/2 de 30 milimetri și de o mitralieră MG3 7.62×51 milimetri. Între altele, blindatele ASCOD sunt operate de Spania, Austria și Marea Britanie.

ASCOD - Wikiwand

Sursa foto: Wikipedia

Redback are o greutate de 42 de tone și dispune de un blindaj compozit care rezistă fără probleme la lovituri de până la 30 milimetri. Ca armament, Redback dispune de un tun de 30 milimetri Mk44 Bushmaster, dar și de rachete Spike LG2 ATGM. Are un echipaj format din trei operatori și poate transporta opt militari complet echipați. Redback dispune de senzori sofisticați și echipamente de ultimă oră.

AS21 Redback Infantry Fighting Vehicle (IFV), South Korea

Lynx cântărește până la 38 de tone, are un echipaj format tot din trei operatori și poate transporta nouă militari. Lynx poate fi dotat cu o turelă cu tun Rheinmetall Wotan 35 milimetri, iar ca armament secundar dispune de o mitralieră, de lansatoare de rachete Spike sau chiar de sisteme de lansare a dronelor. Blindatele Lynx sunt operate de Ungaria și în curând vor ajunge la militarii autralieni și greci, potrivit adevarul.ro.

Sursa: rumaniamilitary.ro