Măsura scutirii de impozit pentru IT-iști este aplicată de 18 ani pentru a stimula investiţiile în acest sector. La 31 decembrie 2018, însă, a expirat prevederea privind acoperirea de către stat a reducerii cu 6% a salariului net al IT-iştilor prin mutarea contribuţiilor sociale în 2017 şi nu a fost reînnoită, notează zf.ro. Mai mult, există chiar intenţii de renunţare, după 18 ani, la scutirea de impozit pentru IT-işti, susţin surse oficiale.

Peste 30.000 de programatori care sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit ar putea rămâne fără această facilitate, ceea ce ar însemna o scădere de 10% a salariilor nete în rândul celor mai „răsfăţaţi“ angajaţi de pe piaţa muncii.

„Având în vedere că au această facilitate de mulţi ani, când industria era la început şi trebuia susţinută, nu văd de ce ar trebui scutiţi, în continuare, când industria este performantă şi salariile sunt de 2.000 de euro“, comentează situaţia o sursă pentru zf.ro.

Există două acte normative care au impact asupra veniturilor programatorilor: articolul 60 din Codul fiscal (care spune să sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator în condiţiile stabilite prin­trun ordin comun al ministerelor de Finanţe, Comunicaţii, Muncii şi Educaţiei) şi ordonanţa 3 adoptată în februarie 2018 cu valabilitate până la 31 de­cem­brie 2018 prin care statul compensa pierderea de 6% a veniturilor programatorilor (care beneficiau de scutirea de impozit) generată de revoluţia fiscală.

 

Te-ar putea interesa și: