Evenimentul Zilei > Social > Profilul personalului medical infectat cu COVID-19, în ultimele două săptămâni. Unde au mers angajații și cu ce activități s-au ocupat
Profilul personalului medical infectat cu COVID-19, în ultimele două săptămâni. Unde au mers angajații și cu ce activități s-au ocupat

Profilul personalului medical infectat cu COVID-19, în ultimele două săptămâni. Unde au mers angajații și cu ce activități s-au ocupat

Compania MedLife, furnizoare de servicii medicale, a monitorizat testele angajaților confirmați infectați și a descoperit, în urma analizelor, noi informații despre personalul bolnav cu COVID-19. Cei mai mulți dintre ei s-au întors la muncă din concedii sau weekend-uri prelungite, spune reprezentatul companiei.

În valul patru al pandemiei, compania MedLife a decis să efectueze săptămânal teste de depistare COVID-19 în rândul angajaților din unitățile medicale pe care le deține. Din luna septembrie, întregul personal medical și auxiliar a fost testat PCR o dată pe săptămână. Rezultatele analizate de reprezentanții companiei arată că cea mai mare pondere a celor infectați este reprezentată de persoane care s-au întors din concediu sau weekend-uri prelungite.

Angajații MedLife, infectați cu COVID-19, s-au reîntors din concedii sau weekend-uri prelungite

Trebuie menționat că angajații din Sănătate care au intrat în contact cu pacienți cu boli cronice au fost testați, pentru asigurarea siguranței pacienților, de două ori pe săptămână. „Rezultatele evaluării cu privire la testele RT-PCR efectuate de la începutul lunii septembrie în toate unitățile noastre, coroborate cu datele colectate în urma triajului din fiecare unitate, arată o creștere abruptă a numărului de persoane care s-au pozitivat. Cu privire la această tendință s-au evidențiat două aspecte demne de menționat: una este legată de faptul că un număr mare dintre cei pozitivi este dat de persoane întoarse din concediu sau din weekend-uri prelungite, iar cel de la doilea aspect este legat de contagiozitatea mai ridicată a tulpinii Delta.

Am identificat clastere de persoane care au declarat că au fost în contact cu o persoană pozitivă timp de câteva minute și ca urmare s-au infectat. De altfel, în conformitate cu datele prelucrate de MedLife în studiile medicale publicate de-a lungul acestui an, din cauza testării mult reduse la nivel național, cifrele oficiale de infectare sunt de 5-7 ori mai mici decât cele reale. Dacă am extrapola aceste rezultate la un număr zilnic de 4-5.000 cazuri, cifra reală a infectărilor în România ar putea fi peste valoarea de 25.000 cazuri noi pe zi.

În context, cu scopul de a spori nivelul de siguranță în rândul pacienților și a personalului medical am decis să dăm startul unui nou program național pentru testarea tuturor angajaților MedLife la nivel de grup. Vom testa toți colegii din unitățile medicale cu teste RT-PCR săptămânal sau chiar de două ori pe săptămână în cazul personalului care intră în contact cu pacienți cronici. De altfel, MedLife a fost prima companie care a avut capacitatea de a testa personalul din unitățile medicale încă de la începutul pandemiei și astfel, prin testare sistematică am reușit să ne protejăm colegii, și pacienții deopotrivă, să evităm focare și să ne continuăm activitatea în condiții de siguranță”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Se recomandă testarea masivă a persoanelor care se întorc din concedii. „Colegi vaccinați au ieșit pozitivi”

Programul de testare săptămânală va fi aplicat inclusiv în rândul personalului vaccinat. Decizia a fost luată în contextul în care varianta Delta a coronavirusului determină infecții și în rândul celor care au schema completă de vaccinare.

„Pe lângă pacienți, am avut și colegi vaccinați, care la testare au ieșit pozitivi și au fost izolați în consecință. Desigur, cei vaccinați sunt complet asimptomatici sau cu simptome foarte ușoare, dar boala se dă și se ia chiar și în rândul acestora, de aceea, pentru siguranța tuturor, am decis să testăm toți colegii din unitățile medicale, fie că sunt sau nu vaccinați.

Este un prim pas și sperăm să devină o practică și în alte unități medicale sau chiar în companiile din România. Ar fi extraordinar dacă s-ar extinde acest program măcar la nivelul persoanelor nevaccinate, unde riscul de contactare a virusului și mai ales de a face o formă severă a bolii este mai mare.

De altfel, recomandăm cu prioritate ca într-o primă etapă să fie crescută rata de testare cel puțin în rândul persoanelor care se întorc din concediu, iar în situația în care nu se poate efectua testarea în timp real să existe o măsură prin care aceste persoane rămân izolate la domiciliu pentru câteva zile”, a mai spus Mihai Marcu, potrivit observatornews.ro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: