Profeția celor "cinci înţelepţi" ai economiei germane: “Urmează o recesiune profundă"

Profeția  celor "cinci înţelepţi" ai economiei germane: “Urmează o recesiune profundă"

Puțini specialist își mai permit să fie optimiti în legătură cu viitorul economiei. Unii prevăd chiar o prăbușire a sistemului financiar international. Publicația elenă To Vima se referă, însă, la o analiză mult mai echilibrată făcută de cei  "cinci înţelepţi" care veghează asupra economiei germane. Iată care sunt scenariile pe care le ia în considerare Consiliul German al Experţilor Economici!

“Recesiune profundă prevăd pentru economia germană cei "cinci înţelepţi" reuniţi în cadrul Consiliului German al Experţilor Economici, comisie care are rolul de a oferi consultanţă guvernului federal. Potrivit unui raport emis în mod extraordinar pe fondul crizei coronavirusului, recesiunea pentru anul curent este considerată inevitabilă.

Recesiune de 2,8% în cel mai bun scenariu şi de 4,5% în cel mai rău caz

În cel mai bun caz, dacă „închiderile” de pe piață nu ar dura nai mult de cinci săptămâni, ar putea exista o revenire în termen de trei săptămâni. PIB-ul țării va scădea cu 2,8%, iar anul viitor va crește cu 3,7%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă piaţa va fi închisă timp de şapte săptămâni, revenirea va avea nevoie de cinci săptămâni, iar scăderea PIB-ului va ajunge la 5,4%, urmând să crească cu 4,9% în 2021.

Potrivit celui mai pesimist scenariu, PIB-ul va scădea cu 4,5%, iar anul viitor s-ar reuşi o revenire foarte lentă, cu doar 1%.

Creștere dramatică a formelor flexibile de muncă

În același timp, Institutul de Cercetări Economice din Munchen (Ifo) prevede o creștere dramatică a aplicării modelului de lucru pe perioadă determinată, pe care îl vor adopta cel puțin 25,6% dintre companiile germane în următoarele trei luni. Este vorba de cel mai ridicat procent ce s-ar înregistra din 2010 încoace, subliniază Ifo.

În mod special, vor fi afectate industria auto, industria constructoare de maşini şi cea producătoare de aparatură electronică, dar, după cum subliniază Institutul, încă nu se pot prevedea dimensiunile exacte pe care le va căpăta această tendință.