Sute de persoane l-au condus pe ultimul drum pe Alexandru Pesamosca
- Traian George Horia
- 4 septembrie 2011, 00:27
Câteva sute de persoane s-au adunat, încă de la ora 11.00, în curtea Spitalului Marie Curie, din Bucureşti, unde are loc slujba de înmormântare a marelui profesor Alexandru Pesamosca.
UPDATE 13.30. Alexandru Pesamosca a fost înmormântat, cu onoruri militare. UPDATE 13.15. Trupul neînsufleţit al medicului Pesamosca este condus spre locul de veci, de lângă capela spitalului, în aplauzele celor prezenţi la înmormântare. UPDATE 13.00. Invitat să rostească un discurs la catafalcul "doctorului copiilor", profesorul chirurg Gheorghe Brunei, coleg cu Pesamosca, nu şi-a putut stăpâni lacrimile şi cu greu a reuşit ţină discursul până la final. Lăcrimând, Sorin Oprescu şi-a exprimat, în faţa celor prezenţi, respectul faţă de profesorul Pesamosca, "care a intrat în rândul patriarhilor medicinei româneşti" şi a subliniat personalitatea deosebită a celui decedat. UPDATE 12.20. Un sobor de preoţi oficiază slujba religioasă în curtea spitalului. La ceremonie participă şi Prinţesa Lia şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu. UPDATE 12.00. Oamenii din curtea biseicii vorbesc despre minunile pe care le-a facut "Tata Pesi". În aplauzele mulţimii, trupul neînsufleţit a fost scos din biserică. Medicul va fi înmormântat cu onoruri militare. UPDATE 11.30. A început slujba religioasă, iar în jur de 200 de persoane au umplut curtea spitalului. Cei care au venit să-l conducă pe ultimul drum pe marele profesor fac parte din toate categoriile sociale şi sunt atât tineri, cât şi persoane în vârstă. Atât în jurul bisericii, cât şi pe gardurile spitalului pot fi văzute zeci de coroane de flori. Pe bulevardul din faţa spitalului, un echipaj de la Poliţia Rutieră, împreună cu jandarmi, supraveghează circulaţia. Rudele medicului Alexandru Pesamosca
Alteţa Sa Regală, Prinţesa Lia PSorin Oprescu a ţinut un discurs de adio Pelerinaj la capela spitalului Oameni simpli, prelaţi şi colegi de breaslă au venit, ieri, la micuţa capelă din curtea Spitalului "Marie Curie", din Bucureşti, pentru a-şi lua rămas bun de la "tata Pesi". Surprinzător, niciun politician nu a încercat să profite de "baia de mulţime", respectând durerea publică: premierul Emil Boc, primarul Sorin Oprescu şi alţii au trimis coroane de flori, prezentând mesaje de încurajare familiei îndoliate.
Preşedintele Traian Băsescu va transmite astăzi, la 10.30, un mesaj de condoleanţe şi o coroană de flori. Trupul neînsufleţit al marelui chirurg pediatru va fi înmormântat în curtea instituţiei spitaliceşti, pe care a iubit-o şi a slujit-o câteva decenii, Spitalul "Marie Curie".
Un om al altui timp
Mulţi dintre cei care l-au cunoscut pe profesorul Alexandru Pesamosca cred că el nu a fost un om al timpului său: a sosit pe lume într-o vreme când Jurământul lui Hypocrate nu mai avea decât valoarea unui psalm rătăcit în şorţul unei babe. Şi a prins şi vremurile când sănătatea mai este reparată doar cu mită sau asigurare medicală şi mult mai puţin prin devotamentul dezinteresat al unui doctor. A plecat Dincolo trist, mâhnit fără îndoială că aceste vremuri se prelungesc atât de mult.
Privit ca o curiozitate pe când ducea copiii pe braţe fără ajutorul infirmierilor, doctorul Pesamosca s-a simţit obligat să aparţină fidel aceleiaşi ţări (România) unde bolnavii sunt părăsiţi de maşinile de Salvare la marginea drumului, ca să nu se desumfle cauciucul. Mulţimile pe care le-a adunat Pesamosca la cabinetul său au fost, probabil, la fel de pestriţe ca şi cele strânse la concertele rock sau la tocşouri dar, în mod evident, mult mai disciplinate şi mai pline de coeziune.
"Doamnă, mergi la tomnu' doctor? Luaţi şi buchetul ăsta!"
"El nu era ca noi: oamenii se aşezau la picioarele sale şi aşteptau să fie făcuţi bine, după ce toată viaţa se otrăviseră între ei", ne spune Sanda Costache (65 ani), o fostă profesoară care îl cunoscuse bine, sosită la căpătâiul profesorului cu două buchete de flori.
"I-am adus flori albe, astea îi plăceau. Când le-am cumpărat din zona Brâncoveanu, îmi zice ţiganca florăreasă: «Doamnă, mergi la tomnu' doctor? Luaţi şi buchetul ăsta, vă rog», şi mi-a făcut unul uriaş, de-am rămas impresionată", adaugă pensionara.
Pe lângă noi, lumea vine şi pleacă, vorbind potolit, este o amiază uscată, a veştilor rele. Într-un colţ, un angajat de la spital s-a apucat să stropească zidurile şi copăceii "împotriva omizilor". O litanie tristă iese pe uşa larg deschisă a capelei de spital, pluteşte puţin deasupra mulţimii şi se împrăştie spre bulevardul Brâncoveanu, unde este împrăştiată de claxoane.
"Vor veni vremuri cu cancer pentru copii"
"Domnule, la domnul Pesamosca veneau de multe ori oamenii amărâţi, din care muşcau sărăcia, indiferenţa statului, poluarea, stresul şi alimentaţia proastă. Ştiau, săracii, că el nu cerea bani. Trăise greu în copilărie, poate de aceea", povesteşte şi chirurgul pediatru pensionat Aurelia Marin, care a stat alături de ilustrul medic aproape 25 de ani, la Spitalele Marinescu şi Budimex.
"După ce i-au murit cei doi copii de cancer, l-am simţit că s-a retras în el şi că nu mai voia viaţa. Îmi spunea: «Vor veni vremuri grele, cu cancere pentru copii, cu poluare şi cu boli noi». Era un vizionar. Putea să rămână afară, în străinătate, dar nu a făcut-o. Se simţea mai aproape de ţara lui decât de luxul de dincolo, dar eu ştiu că îi sângera inima când vedea ce posibilităţi au colegii noştri chirurgi din alte ţări. Iubea copiii şi avea nevoie de aparate, ca să-I protejeze", ne-a mai spus Aurelia Marin. "Dădea diagnosticul de la uşă, nici nu se apropia copilul bine de el. Oamenii care veneau la el, cu tot felul de plăgi şi afecţiuni, plăteau un tribut mizeriei vieţii, aşa credea el." AURELIA MARIN fost chirurg pediatru SALVAT MIRACULOS
"Mi-a fost ca un al doilea tată"
Tânărul Alexandru Stanciu (21 ani) din Bucureşti, este unul dintre cei "recuperaţi" prin strădania doctorului Alexandru Pesamosca. El are o formă gravă de "buză de iepure", dar s-a recuperat foarte bine după ce a fost operat de profesor.
"Mi-a fost ca un al doilea tată, aşa s-a purtat cu mine, cu familia mea. Ştiam că nu primeşte bani sau alte foloase şi ne uitam cu oarece curiozitate la dânsul", mai mărturiseşte tânărul. În cazul lui, super-chirurgul Pesamosca a făcut o intervenţie atipică: i-a retezat "omuleţul" pentru a-l folosi în "reparaţia" palatinului (cerul gurii). Citiţi şi:
- În rezerva "îngerului copiilor" Alexandru Pesamosca. "Era ca un duhovnic la spital"
- Pelerinaj la "doctorul copiilor", Alexandru Pesamosca
-
"Profesorul Pesamosca mi-a făcut transplant de esofag după ce am băut sodă caustică"
-
Cum a fost prof. Alexandru Pesamosca la un pas să fie dat afară din spital. Vezi decizia de evacuare
-
Alexandru Pesamosca a fost depus la capela spitalului "Marie Curie" | VIDEO