Anunțul momentului pentru profesori. Cum se vor da banii pentru orele remediale
- Iulia Moise
- 25 februarie 2021, 12:14
Guvernul a stabilit modalitatea prin care profesorii vor fi remunerați pentru orele remediale. Ce recomandări face ministerul.
Profesorii vor fi remunerați pentru orele remediale, potrivit unui Ordin publicat de Miniserul Educației. Documentul a fost publicat la aproape o lună de la deschiderea școlilor și stabilește metodologia orelor remediale. Potrivit documentului, elevii au posibilitatea de a se înscrie în programul remedial până pe data de 3 martie, iar activitatea va începe pe 8 martie.
Ministerul Educației recomandă ca orele să fie organizate cu o medie de 12 elevi/grupă, 20 de ore pe lună, cu prezență fizică la cursuri. De asemnea, orele vor fi făcute cu elevii de la clasele primare și de gimnaziu.
„Activitățile remediale, materializate în activități de învățare, vor viza îmbunătățirea achizițiilor elevilor, în special a acelora care contribuie la formarea competențelor de bază, fundamentale pentru formarea celorlalte competențe”, se arată în document.
„Se au în vedere, cu prioritate, activități remediale care să vizeze achizițiile care contribuie la formarea competențelor de literație și a competențelor STEM, incluzând și activități pentru formarea comportamentelor specifice competenței „a învăța să înveți“”, potrivit Ministerului Educației.
Guvernul a stabilit modalitatea prin care profesorii vor fi remunerați pentru orele remediale. Banii, împărțiți de inspectoare
Orele remediale vor fi organizate în școlile în care se îndeplinesc următoarele criterii:
- elevul nu a avut acces sau a avut acces deficitar la activitățile educaționale desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului, întrucât nu dispune de echipamente informatice proprii sau nu beneficiază de conexiune/conexiune fiabilă la internet;
- elevul se află în situație de corigență la sfârșitul semestrului I al anului școlar 2020-2021 sau are situația școlară neîncheiată la cel puțin o disciplină;
- elevul are nevoie de ore remediale, necesitate dovedită de rezultatele școlare obținute în semestrul anterior sau la evaluarea inițială de la începutul semestrului în derulare,
Inspectoratele școlare vor repartiza bugetele prin care se va acorda sprijin economic școlilor în care vor fi organizate activitățile din Programul național pilot de tip „Școala după școală“, pe baza numărului declarat de elevi care se încadrează în criteriile de eligibilitate.
„În situații justificate, cum ar fi necesitatea pregătirii elevilor pentru examene de corigență sau de încheiere a situației școlare sau pentru actualizarea cunoștințelor, în perspectiva deschiderii noului an școlar, activitățile remediale se pot desfășura și pe durata vacanței”, potrivit ordinului amintit.
Ordinul de ministru mai prevede că unitățile de învățământ din programul „Școală după școală” vor primi un sprijin financiar de 200 de lei/elev în fiecare lună. Banii vor fi acordați doar dacă elevul participă la toate cele 20 de ore remediale care vor fi organizate în fiecare lună, scrie Edupedu.