Profesorii care dau meditații trebuie să se înregistreze la ANAF. Ce prevede ghidul publicat de Fisc

Profesorii care dau meditații trebuie să se înregistreze la ANAF. Ce prevede ghidul publicat de Fisc Sursa foto: Dreamstime.com

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat un ghid pentru profesorii care obțin venituri din meditații.

Profesorii sunt obligați să se înregistreze ca persoane fizice autorizate la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Potrivit Agenția Națională de Administrare Fiscală, primul pas oficial care trebuie urmat de profesorii care susțin meditații, este de a obține un certificat de înregistrare de la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

”În cazul în care persoanele fizice care intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații, au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2008”, se arată în ghidul realizat de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pasul doi este înregistrarea la ANAF

Cu certificatul de înregistrare de la ONRC, profesorul meditator trebuie să se prezinte la ANAF, unde trebuie să completeze formularul 212, care se referă la plata impozitelor persoanelor fizice care obțin venituri din activități independente.

”Ulterior înregistrării în registrul comerțului şi autorizării funcționării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. În cazul în care încep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului”, mai arată ANAF.

Impozitul este de zece la sută pentru veniturile estimate

În declarația unică, profesorul meditator trebuie să fie atent la completarea capitolului doi, acolo unde se solicită informații cu privire la estimarea venitului care urmează a fi realizat”

”În cazul în care venitul net anual din activități independente se determină pe bază de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizează normele de venit de la locul desfășurării activității. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit”, se mai arată în Ghidul ANAF.

De asemenea, este bine de știut că pentru un an fiscal, veniturile realizate se declară până la data de 25 mai.

”În cazul în care venitul net anual din activități independente se determină pe bază de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizează normele de venit de la locul desfășurării activității. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit”, se mai arată în Ghidul ANAF, notează startupcafe.