Evenimentul Zilei > Social > Profesori cu chipiu. Proiectul care îi face egali cu polițiștii, votat
Profesori cu chipiu. Proiectul care îi face egali cu polițiștii, votat

Profesori cu chipiu. Proiectul care îi face egali cu polițiștii, votat

Un controversat proiect a fost votat, luni, de senatori după patru ani de la depunerea în Parlament.

Potrivit acestuia, profesorii și directorii din învățământul preuniversitar primesc statut de autoritate publică și vor beneficia de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică.

Acesta mai prevede și pedepsele pentru agresarea personalului didactic. Documentul a fost contestat vehement de federațiile de părinți și de elevi și chiar și de unii reprezentanți ai profesorilor.

Proiectul de „Lege privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu” a fost adoptat de Senat, cameră decizională.

Potrivit acestuia, cadrului didactic primește autoritatea unui funcționar public, statut similar cu cel al magistraților sau al polițiștilor.

Asta înseamnă că toate cadrele didactice vor trebui să lucreze până la 8 ore pe zi, dar nu vor mai avea voie să facă meditații. De asemenea, vor întocmi și rapoarte către superiorii lor, către directori și inspectori școlari.

Totodată, funcționarii publici sunt sancționați mai aspru pentru faptele lor, iar același lucru se va întâmplă și în cazul profesorilor.

Regulile se schimbă și pentru cei care vor agresa profesorii. Sancțiunile vor fi drastice, asupra elevilor, care nu se vor bucură de prezumția de nevinovăție, pentru că „în cursul procedurii legale, faptele sesizate, în scris, de personalul didactic se bucură de prezumție relativă de veridicitate, până la proba contrară”.

Agresorii cadrelor didactice riscă pedepse mai mari cu o treime decât în mod normal, în cazul violenței fizice sau verbale, prevede nouă lege. Dacă în prezent cel care amenință un profesor poate primi până la un an de închisoare, în baza noii legi pedeapsa ajunge la un an și patru luni, potrivit documentului.

Actul normativ va fi trimis președintelui României, pentru promulgare, anunță realitatea.net.