Profesoara care a descoperit formula perfectă pentru a frauda examenul de Bacalaureat

Profesoara care a descoperit formula perfectă pentru a frauda examenul de Bacalaureat

Un elev a reușit să ia examenul de matematică de la BAC cu nota 6.00, deși habar nu avea de subiecte. În schimb, el a dat o șpagă, iar nota pe care era o merita era 3,50.

Profesoara Manuela- Mirela Diaconescu, inspector la disciplina matematică în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brăila, a pus la punct o metodă inedită de a frauda examenul de Bacalaureat. Ea a făcut parte din Comisia județeană de organizarea a Bac-ului în august – septembrie 2014. Diaconescu a fost trimisă în judecată pentru trei fapte corupție, alături de alți doi profesori - corectori, Daniela Haret (Colegiul Naţional ,,Ana Aslan”) și Valentin –Florin Damian (Liceul de Artă „Hariclea Darclée” ).

Elevul nepregătit

Totul începe cu elevul Iulian Văsii , care a absolvit, în 2011, Liceul ,,Panait Istrati” din Brăila. La Bacalaureat, la disciplina matematică, el a luat doar nota 3 și nu a promovat examenul final. Tânărul a încercat de-a lungul anilor, 2012-2013, să ia peste nota 5, dar fără noroc, primind note mici sau foarte mici. În iunie 2014, Iulian a luat legătura cu fostul său profesor de fizică, Silviu Petcu, ca să-l ajute să promoveze examenul contra-cost. Acesta i-a spus să se ducă la examen și apoi să-l contacteze.

„Înainte de a ne despărţi, am stabilit cu acesta ca pe lucrare să menționez un semn distinctiv pentru ca aceasta să poată fi identificată. Respectiv, mi-a spus că pe prima pagină, respectiv stânga jos, să scriu formula matematică x2+y2=(x+y)2, chiar dacă această formulă matematică nu avea nici o legătură cu subiectele care trebuiau rezolvate”, a declarat, la DNA, Iulian.

„Cât ți-a cerut, dacă nu te superi?”

Manuela-Mirela Diaconescu era curioasă, când discuta cu Iulian Văsii, care a fost șpaga dată celor doi profesori corectori.

Iulian: Da...

Manuela:... așa... și sunt curioasă, că i-am zis: „Bine”, zic: „Cum vrei! Ori dai tu jumate, ori dacă nu dau eu jumate-jumate!”, ... îs curioasă cât ți-a cerut! (râde - n.r.) dacă nu te superi! Iulian: Mie? Cât mi-a cerut?

Manuela: Îhî!

Iulian: Ă...

Manuela: Numa’ cifra! Să-nțeleg!

Iulian: Da, da, da. Douășcinci.

Manuela: Ok! Bine!

Iulian: Bine!

Manuela: Bine! Ca să știu...

Iulian: Da, c-ă atâta a ceru... da’ mai sunt intermediari acolo!

Manuela: Ei... care?!! Nu mai e niciunu’! Cine?

Iulian: Mai e! Mai e! Mai sunt doi!

Manuela: Cine?!

Iulian: Mai sunt doi!

Manuela: Cine-s ăia doi?!

Iulian: Mai sunt doi! Ei! Nu știu cum îi cheamă, da’ mai sunt doi!

Manuela: Așa ți-a zis el?

Iulian: Nu mi-a zis el da’... mai sunt doi acolo. Care mai... papă și ăia ceva!

Manuela: Nuuu!

Iulian: O fi vrăjeală, n-o fi vră...?!

Manuela: Să nu care... să nu care cumva să crezi așa ceva! Deci! Cine m-a ajutat pe mine este pentru că la rândul meu...

Iulian: Doamnă! Eu...

Manuela:... am lăsat loc de „Bună ziua!”.

Iulian: Știu! Eu vă cred!

Manuela: Interesul meu a fost să-ți arăt că eu am dreptate, atât!

Nota 3,50 la reevaluare

După susținerea examenului, Iulian s-a întâlnit în parcarea din fața Inspectoratului cu Petcu și cu inspectoarea Diaconescu. Aceasta era de fapt personajul cheie în întreaga afacere. Iulian a dus-o pe inspectoare cu mașina sa, un BMW luxos, de culoare albă, la Liceul „Panait Istrati”. Pe drum, femeia l-a asigurat pe Iulian că va primi nota 6.00, chiar dacă nu a făcut nimic în lucrare. Prețul pentru această notă a fost stabilit la suma de 2.800 de lei, din care cei doi profesori corectori primeau 2.500 de lei, iar 300 de lei erau pentru un intermediar. În final, Iulian a primit nota 6.00 și a promovat BAC-ul. Teza lui a fost ridicată de procurorii DNA de la sediul liceului, unde erau arhivată. După reevaluare, lucrarea susținută a fost notată cu 3,50. În fața procurorilor DNA, Iulian a recunoscut cum a dat șpagă și cine au fost intermediarii. Diaconescu este judecată pentru complicitate la luare și dare de mită, iar Haret și Damian pentru luare de mită.