Mai multe produse vor dispărea de pe rafturi. UE impune noi reguli

Mai multe produse vor dispărea de pe rafturi. UE impune noi reguli Sursa foto: Arhiva EVZ

Până la sfârșitul anului 2027, obiceiurile noastre zilnice ar putea suferi o transformare semnificativă. Plicurile de zahăr, pungile cu salată, plicurile de ketchup și sticluțele de șampon din hotel sunt pe cale să dispară.

Noile reguli ne vor impune să renunțăm la aceste ambalaje de unică folosință. În schimb, consumatorii vor fi încurajați să-și aducă propriile sticle și recipiente, pe care le pot spăla și reutiliza.

Această schimbare aduce cu sine o nevoie urgentă de a adopta practici mai sustenabile și de a ne adapta la o lume în care ambalajele de unică folosință nu mai au loc.

UE vrea ambalaje mai sigure și mai sustenabile, fără cele de unică folosință

Săptămâna trecută, Parlamentul European a făcut un pas semnificativ către reglementarea completă a ambalajelor, de la originea materiilor prime până la modalitățile de eliminare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu o majoritate de 56 de voturi pentru, 23 împotrivă și 5 abțineri, Comisia pentru Mediu a adoptat poziția sa de negociere cu privire la acest regulament.

În textul adoptat, europarlamentarii au solicitat interzicerea vânzării pungilor de plastic foarte subțiri, cu o grosime sub 15 microni. Asta, cu câteva excepții notabile, cum ar fi situațiile de igienă sau utilizarea ca ambalaj primar pentru produse alimentare vrac.

Se pune accentul pe promovarea reutilizării și pe reducerea semnificativă a utilizării plasticului, cu obiective ambițioase.

O scădere de 10% până în 2030. 15% până în 2035 și 20% până în 2040. În propunere, se face o cerință explicită către țări pentru a garanta că 90% din materialele de ambalaj sunt reciclate până în 2029.

Mai multe produse ar urma să fie eliminate din magazine

Dacă textul adoptat săptămâna aceasta ar deveni lege, ambalajele sub un kilogram pentru fructe și legume ar fi eliminate. La fel și pungile de salată, tăvile, plasele, vesela de unica folosință în restaurante și fast-food.

Până la sfârșitul anului 2027, plicurile de zahăr, dozele de ketchup și sticlele cu șampon, gel de duș și cremă oferite în hoteluri ar dispărea din uzul cotidian.

Totuși, vinul rămâne în afara restricțiilor impuse de legislația UE privind ambalajele.

Dacă noul regulament european privind ambalajele (Ppwr) va primi aprobarea finală, consumatorii vor întâmpina schimbări semnificative.

Ambalaje refolosibile

Ambalaje. Sursa foto: dreamstime.com

Unul dintre aspectele majore este că alimentele și băuturile servite în hoteluri, restaurante și catering vor fi neapărat oferite în recipiente refolosibile.

Aceasta este doar una dintre multele consecințe ale regulamentului. Textul a fost votat în unanimitate de Comisia pentru Mediu a Parlamentului European pe 24 octombrie anul trecut.

Adio ambalaje de unică folosință

Se prefigurează că și conceptul de ambalaj pentru familie va deveni istorie. Ambalajele de plastic utilizate în sectorul de retail pentru a grupa produse pentru a încuraja achiziționarea mai multor articole vor fi eliminate.

În ceea ce privește reutilizarea, textul actual stabilește că începând cu 1 ianuarie 2030, 20% din totalul băuturilor îmbuteliate (fie în sticlă, fie în cutie) vândute trebuie să fie ambalate în recipiente refolosibile.

Cu alte cuvinte, din fiecare 100 de sticle expuse, 20 trebuie să facă parte dintr-un circuit de refolosire.

De asemenea, până la 31 decembrie 2027, băuturile servite la fața locului trebuie să fie comercializate în pahare refolosibile.

În timp ce în următorii doi ani, consumatorii vor trebui să aibă posibilitatea de a-și umple propriile recipiente pentru băuturi în vrac.