Procurorul șef european își dorește un corp de elită cu anchetatori specializați

Procurorul șef european își dorește un corp de elită cu anchetatori specializațiKovesi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Procurorul șef al Europei, Laura Kovesi, ar dori să înființeze un corp de elită format din anchetatori de înaltă specializare, care să cerceteze fraudele financiare.

Solicitarea ei a fost inclusă în prefața scrisă de Kovesi la raportul anual al Biroului Procurorului Public European (EPPO), publicat miercuri.

EPPO e o instituție cu sediul la Luxembourg, însărcinată să protejeze de infractori banii contribuabililor europeni.

La EPPO participă toate statele UE, cu excepția Danemarcei, Ungariei, Irlandei, Poloniei și Suediei.

În partea introductivă a raportului Kovesi pledează pentru crearea unei unități de elită care să destructureze rețelele infracționale ce comit fraude cu TVA, din cauza cărora bugetul UE pierde anual în jur de 50 de miliarde de euro.

„Avem nevoie să ne combinăm propriile capacități de la nivelul central, din Luxembourg, cu anchetatori specializați și anume desemnați din statele membre participante”, a afirmat ea.

Cifrele, probabil, sunt mult mai mari

Conform ei, asemenea investigatori ar constitui de facto un corp de elită al anchetatorilor de fraude financiare.

„Consider că aceasta este o necesitate absolută, dacă suntem serioși în privința luptei cu criminalitatea economică și financiară”, a afirmat ea.

EPPO a început să funcționeze în iunie 2021. La sfârșitul lui 2022 avea în lucru peste 1.100 de anchete, cu totalul pagubelor estimat la aproximativ 14 miliarde de euro.

Aproape jumătate din sumă e legată de fraude cu TVA.

Cifra reală e posibil să fie mai mare, dat fiind că EPPO poate investiga doar fraude cu TVA cu pagube mai mari de 10 milioane de euro. Sumele nu sunt irelevante.

În noiembrie a descoperit cea mai mare fraudă cu TVA de tip carusel investigată vreodată în UE, cu o pagubă de vreo 2.2 miliarde de euro. Ancheta respectivă, botezată Operațiunea Amiral și începută în Portugalia, a ajuns să se extindă în 14 țări UE.

Infracțiuni au fost descoperite și în Ungaria, Irlanda, Polonia și Suedia, dar și în țări din afara UE.

Ca urmare a anchetelor EPPO, judecătorii au înghețat până acum 359,1 milioane de euro.

EPPO e sesizat cu privire la posibile delicte de surse diverse. Pot fi instituții UE, entități private, autorități naționale sau se poate sesiza din oficiu.

Instituțiile UE din Belgia au depus până acum 23 de plângeri - cele mai multe dintre statele UE [sic! (vezi mai jos) - n.trad.].

Per total, Belgia are 43 de anchete active, cu daune de 1,2 miliarde de euro, potrivit euobserver.com

În capul listei e Italia. Are deopotrivă cele mai multe anchete active și cele mai mari pagube estimate: 285, respectiv 3,2 miliarde de euro.

Dar guvernul italian e și cel care depune cele mai multe reclamații la EPPO: 330 până acum.

Și autoritățile române par să fie active. Au depus 274 de sesizări și acum au 124 de investigații active, cu un total al daunelor de 2 miliarde de euro.

Situația completă pentru fiecare stat în parte poate fi găsită AICI

(Articol de Nikolaj Nielsen - Traducere Rador)