Procurorul din cazul "FNI", uns sef in locul lui "Cattani"

Procurorul din cazul "FNI", uns sef in locul lui "Cattani"

Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a anuntat ieri numele viitorului sef al Directiei Generale Anticoruptie (DGA): procurorul Irinel Paun, seful celei mai importante sectii a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Paun va ocupa locul lasat liber de procurorul Marian Sintion, care a demisionat marti, imediat ce ministrul Blaga a fost de acord ca activitatea DGA sa fie verificata la sange de Corpul de Control al MAI. Si asta, dupa ce Sintion refuzase deja un control pe motiv ca unii dintre ofiterii veniti sa faca verificari erau anchetati de politistii anticoruptie.

Ieri, Blaga a cerut, in scris, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa aprobe transferul lui Irinel Paun la MAI. "Pentru ca Irinel Paun este un procuror-sef investit de presedinte, trecerea lui la DGA trebuie aprobata inclusiv de aceasta institutie", a precizat Blaga, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PD.

Grabit sa-l inlocuiasca pe Sintion Pana ieri dupa-amiaza, la CSM nu sosise solicitarea lui Blaga. In schimb, s-a primit demisia lui Irinel Paun din functia de sef al Sectiei de Combatere a Infractiunilor de Coruptie din cadrul DNA.

Membrii Sectiei de procurori a CSM au luat act de demisia acestuia si au trimis-o la Cotroceni, pentru ca presedintele Basescu sa dispuna eliberarea lui din functie.

A avut dosarele lui SOV Irinel Paun si-a inceput cariera de magistrat in Mehedinti, iar, in 2004, s-a transferat la Parchetul General. Imediat, procurorul general Ilie Botos i-a repartizat doua dosare "grele": cel referitor la prabusirea Fondului National de Investitii (FNI) si cel privind infiintarea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID). In ambele era urmarit penal omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.

In decembrie 2004, Paun a finalizat ancheta in cazul "FNI" si a trimis in judecata 13 inculpati. Vintu nu se afla insa printre ei. Toate faptele de care era acuzat acesta au fost disjunse (separate - n.r.) intr-un alt dosar. Motivul: SOV suferise o interventie chirurgicala la picior si, din aceasta cauza, "nu a putut fi anchetat conform procedurilor".

A doua zi, Irinel Paun a dat o solutie de "scoatere de sub urmarire penala" (SUP) pentru Vintu si a inchis acest dosar care abia primise numar de inregistrare. Pe de alta parte, Paun a finalizat si dosarul "BID", in care l-a trimis in judecata pe Sorin Ovidiu Vintu pentru doua infractiuni: fals si uz de fals. Procesul se judeca de doi ani si nu a ajuns la final, desi faptele s-au prescris.

ACTIVITATE LA DNA A instrumentat dosarul "Zambaccian" In perioada septembrie 2005-martie 2007, in care Irinel Paun a fost seful Sectiei de combatere a coruptiei din DNA, procurorii din subordinea sa au finalizat mai multe anchete. Fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata in dosarul "Zambaccian-Eurografica".

In aceeasi perioada, procurorii sectiei conduse de Paun au lansat doua anchete ample care au vizat sistemul vamal, aflat in topul institutiilor corupte din Romania. Zeci de vamesi au fost pusi sub acuzare in aceste dosare, dintre care unul a ajuns deja pe rolul instantei de judecata.

Ne puteți urmări și pe Google News