Procurorii DNA trebuie susținuți de politicieni și de presă în ”Dosarul Microsoft”
- Simona Ionescu
- 3 octombrie 2014, 13:35
Ancheta “Micosoft”, unde procurorii DNA au descoperit implicarea a nouă înalți demnitari din patru guverne, pare a-i fi zguduit mai rău pe oficialii americani decât pe parlamentarii noștri. Aceștia din urmă s-au grăbit să-și ia ”o vacanță electorală” decât să-i sprijine pe anchetatori să afle adevărul. Ba unii dintre ei, abonați ai televiziunilor, s-au înfipt la microfon ca să tragă un perdaf DNA-ului că nu era momentul acum, în campanie electorală, să iasă cu dosarul ăsta de corupție.
Greșit. Dosarul ”Microsoft” este de mult în lucru și DNA nu a făcut un secret din asta. Evenimentul zilei a publicat două pagini de ziar despre afacerea transpatinică în numărul din 14 iulie 2014, iar ulterior, a revenit asupra subiectului când Guvernul a transmis un comunicat în care informa că, în urma anchetei Corpului de Control, s-a constatat că miniștrii Valerian Vreme și Daniel Funeriu sunt implicați în afacerea cu licențe Microsoft. DNA a săpat mai adânc și a descoperit mult mai mult. Ba a dat și peste niște martori dispuși să dea declarații scrise. Caracatița transpartinică descrisă de aceștia, nominalizările făcute, îi obligă pe procurori să-i cheme la audieri pe miniștri, pe politicieni și pe oamenii de afaceri implicați, ca să afle adevărul. De aceea au trimis la Senat și la Camera Deputaților referate și au cerut parlamentarilor aviz de cercetare pentru colegii lor implicați. Răspunsul se cunoaște.
Cu siguranță, această stratagemă a politicienilor noștri, luările lor de cuvânt cu privire la ancheta DNA, au fost auzite și analizate în cancelariile occidentale. Critici dure au venit de la Washington, prin vocea secretarului de stat pentru Afaceri Euroasiaice, Victoria Nuland. Nu a nominalizat România sau lideri din politica noastră, dar a fost foarte vehementă în discursul ei față de liderii central-europeni ai unor țări membre UE și NATO pentru regresul democratic şi pentru nivelul ridicat de corupţie.
”În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi, vedem lideri din regiune care în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii. Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi "democraţia neliberală", încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare", a declarat Victoria Nuland .
Este destul de evident unde bate doamna Nuland, chiar dacă, conform unor analiști consultați de televiziunile noastre, lângă România e vizată și Ungaria lui Viktor Orban. Nu avem cum să nu legăm declarația Victoriei Nuland de explozia de la București produsă de unul dintre cele mai mari dosare de corupție, cu o fraudă de zeci sau sute de milioane de euro, dosar despre care fostul șef al SIE, Teodor Meleșcanu a afirmat că a fost deschis la sesizarea FBI cu mult timp în urmă. Evident, declarația lui a fost privită cu suspiciune, deoarece în acest moment este candidat angajat în cursa prezidențială. Însă, surse din DNA au confirmat colaborarea cu FBI. EVZ a preferat ca, din noianul de știri și surse anonime, să publice doar informații oficial asumate de către instituțiile implicate în ”Dosarul Microsoft” sau cele provenite din surse de mare încredere, verificate în timp, ca să evite astfel eventuale derapaje. Procurorii DNA trebuie să continue să-și facă datoria corect, iar presa să-i sprijine în demers, chiar dacă unele publicații au avut contracte bănoase cu Siveco (așa cum a avut site-ul HotNews: 70.000 euro) sau unii jurnaliști, formatori de opinie pe la tv, au conferențiat contra cost pentru aceeași firmă, protejată de patru guverne în afacerea oneroasă cu licențele Microsoft.
P.S. De zvonuri nu e ocolit nici jurnalistul Dan Tapalagă, care mă uimește că le colporteză. Ca să fie clar și oficial: Nimeni nu sponsorizează Evenimentul zilei, nici măcar unul din cei nominalizați în Dosarul Microsoft.