Procurorii DNA recunosc că au greșit față de primarul din Baia Mare. Au clasat acuzațiile

Procurorii DNA recunosc că au greșit față de primarul din Baia Mare. Au clasat acuzațiile Cătălin Cherecheș. Sursa foto: Arhiva EvZ

După mai bine de șase ani de anchetă, procurorii DNA Cluj au decis să claseze un dosar penal în care primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș era acuzat de luare de mită.

Ordonanța de clasare dată în acest dosar penal, care vizează infracțiunile de dare și luare de mită și trafic de influență, a vizat licitația pentru achiziția de autobuze și troleibuze pentru regia de transport local din Baia Mare. Probele adunate de procurorii DNA Cluj, timp de mai bine de șase ani, au dus la concluzia că nu se poate vorbi de luare de mită, și, drept urmare, fapta nu există.

”Nu s-a putut proba, dincolo de orice dubiu, că susnumiții ai remis sume de bani cu titlu de foloase necuvenite suspectului Cătălin Cherecheș, pentru ca acesta să favorizeze SC Rosal Grup SA, respectiv SC Mondo Holding Concept SRL, în cazul contractelor încheiate de aceste societăți comerciale cu municipiul Baia Mare, iar pe de altă parte, SC Solaris Holding Bus Coach SA, în cazul achiziției de autobuze și troleibuze organizată de SC Urbis SA, în anul 2012 ... Probele administrate în cauză, până în prezent sunt insuficiente pentru a susține o acuzație credibilă împotriva susnumiților, care să conducă la condamnarea acestora de către instanța de judecată. Pentru aceleași considerente, se va dispune clasarea cauzei, ..., și față de suspectul Cherecheș Cătălin pentru actele materiale ale infracțiunii de luare mită și trafic de influență”, se arată în ordonanța prin care DNA Cluj a renunțat la acuzațiile împotriva primarului din Baia Mare.

Cum se contrazic procurorii DNA Cluj

În același dosar, procurorii DNA Cluj au investigat modul prin care primarul din Baia Mare a devenit proprietarul ”de facto” a fostului post de televiziune local EMaramureș. Astfel, procurorii susțin că primarul Cherecheș a finanțat activitatea postului TV cu sumele de 280.000 de euro, 108 mii lei, 118 mii lei și 122 mii lei. Concluzia anchetatorilor este că primarul este proprietarul acestui post de televiziune, folosind în realitate un intermediar, Cristian Șpan. Interesant este faptul că pe același Șpan îl găsim ca și denunțător într-un alt dosar penal, care se află pe rolul Tribunalului Cluj, unde Cătălin Cherecheș este judecat pentru luare de mită. Una dintre acuzații se referă la faptul că primarul ar fi condiționat alocarea de bani, din fondurile publice, către clubul de sport, la care Șpan era președinte, dacă acesta ar fi cesionat acțiunile de la postul de televiziune, EMaramureș, către o altă persoană. Întrebarea firească care se pune este de ce primarul a trebuit să condiționeze transferul alocarea de bani în schimbul acțiunilor, în condițiile în care tot DNA Cluj, recunoaște că primarul era acționarul ”de facto” al postului de televiziune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primarul din Baia Mare a declarat că dovada faptului că nu a luat mită și că nu a făcut nimic ilegal în activitatea lui de la primărie, stă tocmai în ordonanța de clasare a DNA Cluj. ”Pot să vin astăzi în fața dumneavoastră și să vă spun că, după mai bine de șase ani de tortură, ca să spun așa, prin care s-a analizat toată activitatea mea din primărie, din perioada 2011-2013, dar și activitatea ulterioară, am ajuns acum să constat că procurorii, Direcția Națională Anticorupție, neavând probe, au constatat nevinovăția mea. Am fost acuzat de următoarele fapte, pentru care, prin ordonanță de clasare, emisă de către procuror în ziua de 16 iulie 2019, respectivele fapte, cum ar fi abuz în serviciu, luare de mită în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare, acte de comerț incompatibile cu funcția, instigare la abuz în serviciu, respectiv trafic de influență, au fost clasate”.