Procurorii constănţeni, primii, din ţară, la dosarele soluţioante

Procurorii constănţeni, primii, din ţară, la dosarele soluţioante

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa (PCA), se situează, potrivit datelor statistice comunicate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la finele anului 2014, peste media naţională atât la numărul cauzelor de soluţionat cât şi la cauzele soluţionate, a anunţat, astăzi, procurorul general al Constanţei, Elena Grecu. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel coordonează parchetele din Constanţa şi Tulcea.

La prezentarea bilanţul PCA Constanţa pe 2014, procurorul general, Elena Grecu, a ţinut să precízeze că în privinţa numărului actelor de inculpare, “Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa ocupă prima poziţie între cele 43 parchete de pe lângă tribunale din ţară şi a doua poziţie la numărul de cauze soluţionate, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a întocmit cel mai mare număr de rechizitorii la nivelul parchetelor de judecătorii, aproape 1000. În materia infracţiunilor de corupţie, la Constanţa au fost instrumentate peste 270 dosare penale, 41 de inculpaţi, din care 11 în stare de arest preventiv, fiind trimişi în judecată. Constatarea de către procurori a infracţiunilor de corupţie, precum şi instrumentarea dosarelor penale, s-a desfăşurat cu colaborarea poliţiştilor DGA Constana şi Tulcea, cu sprijinul SRI şi al Serviciului Independent de Protecţie Internă.

Toleranţă zero la corupţia din magistratură

Cu singură excepţie, cazul unui procuror DIICOT Tulcea cercetat pentru luare de mită, după ce a primit 600 de lei şi un miel de la un cetăţean arab, în zona de competenţă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţanu au fost semnalate acte de corupţie în rândul procurorilor. Constatarea aparţine vicepreşedintelui CSM, Bogdan Gabor, prezent la bilanţ. “Toleranţa este zero, nu este admisibil  ca un magistral să  comită infracţiuni de corupţie, şi din această perspectivă s-a dovedit că sistemul judiciar are capacitatea de a-şi curăţi propria curte” a menţionat Bogdan Gabor, făcând referire la cazurile de anul trecut. “CSM nu a blocat niciuna dintre anchetele cu magistraţii suspectaţi de corupţie, mai mult, au fost luate şi măsuri sub aspectul disciplinării, tocmai pentru a asigura o integritate sporită a sistemului judiciar”, a subliniat vicepreşedintele CSM.