Evenimentul Zilei > Justitie > Procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean riscă revocarea. Scandalul înregistrărilor de la DNA Oradea ajunge pe masa CSM
Procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean riscă revocarea. Scandalul înregistrărilor de la DNA Oradea ajunge pe masa CSM

Procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean riscă revocarea. Scandalul înregistrărilor de la DNA Oradea ajunge pe masa CSM

Procurorul șef adjunct al DNA, Călin Nistor, cel care asigură interimatul la conducerea Direcției, a solicitat CSM revocarea procurorilor orădeni Ciprian Man și Cristian Ardelean, principalii „protagoniști” în scandalul înregistrărilor de la DNA Oradea, potrivit unor surse judiciare citate de G4Media.

Despre Ciprian Man și Cristian Ardelean, EVZ a scris în ediția din 23 noiembie 2017 că aceștia fabrică dosare și falsifică acte la DNA Oradea. Pe Ciprian Man, fosta șefă a DNA l-a considerat un procuror de elită, ca pe mai celebrul Mircea Negulescu, zis „Portocală”, de la Serviciul Teritorial Ploiești. Laura Codruța Kovesi l-a promovat pe Ciprian Man la șefia DNA Oradea în decembrie 2013, la doar 33 de ani, acesta fiind cel mai tânăr șef de serviciu teritorial anticorupție.

 

Le-a făcut dosare foștilor șefi

Procurorul Ciprian Man i-a „băgat între coperți” pe mai toți foștii lui șefi, mai exact pe cei care l-au ajutat în cursul carierei juridice. Astfel, s-au ales cu dosare penale avocatul Ioan Sava (îndrumător al lui Man în perioada stagiaturii), procurorul Ioan Gligor Sabău (șef al lui Man la Parchetul Beiuș) sau procurorul Vasile Popa (al cărui subaltern Man a fost la Parchetul Judecătoriei Oradea), pe unii dintre aceștia cu ajutorul colegilor de serviciu, procurorii Cristian Marius Ardelean și Teofil Ilisie.

La începutul acestui an, avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, în care mai multe persoane vorbesc despre urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”.

 

Chemați la audieri

Avocatul Răzvan Doseanu, care a spus că recunoaşte personal vocile celor înregistrați, i-a nominalizat pe „Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin şi Rus Lucian, de la DNA Oradea”. Reproducem un fragment al înregistrării:

„Man Ciprian: Dacă începi urmărirea faţă de astea două judecătoare, îi trimite Adi în judecată pe ăia trei, o să mai intre frica…

Ardelean Cristian: Se mai liniştesc, da! Sută la sută.

Pantea Cosmin: Deci nu…, deci…

Ardelean Cristian: Măi, şi dacă nu se liniştesc, măcar dacă tot o fac să le dăm motive să (neinteligibil), nu aşa că ei consideră…”.

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului General a deschis un dosar penal având ca obiect conţinutul înregistrării din interiorul DNA Oradea. Ciprian Man și Cristian Ardelean au fost chemați la audieri. „Îmi cer scuze judecătorilor oneşti, de bună credinţă din România care s-au simţit jigniţi de limbajul care a fost folosit în cadrul dialogului”, a declarat Ciprian Man după audiere. „Era o discuţie la o cafea, că nu putem fuma în sediul instituţiei…”, a spus la rândul său Cristian Ardelean.