Procuror șef, condamnat după ce a dispus recoltarea de organe

Procuror șef, condamnat după ce a dispus recoltarea de organe

Fostul șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Printre acuzațiile care i se aduc de procurorii DNA este și faptulcă magistratul ar fi intervenit pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea acest fapt.

Înalta Curte de Casație și Justiție din România s-a pronunțat, printr-o decizie definitivă, în dosarul în care Vasile Constantin Popa, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost condamnat la şase ani de închisoare, într-un dosar în care a fost acuzat de mai multe fapte de corupţie de către procurorii DNA.

Popa a fost acuzat de luare de mită, șantaj, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, trafic de influență, infracțiuni de corupție, favorizarea făptuitorului, cumpărarea de influență, distrugere de înscrisuri și abuz în serviciu.

În același dosar șeful Serviciului de Medicină Legală Oradea, Gabriel Constantin Mihalache, și Florian – Alin David, administrator al unei societăți comerciale, au fost achitați pe motiv că faptele de care au fost acuzați nu sunt prevăzute de legea penală sau nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege. Gabriel Mihalache a fost judecat pentru efectuare a unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală și Florian-Alin David pentru cumpărare de influență.

Procurorii anticorupție l-au acuzat pe Popa și că, în cursul lunii aprilie 2014, ar fi încercat să-l determine pe șeful Serviciului de Medicină Legală, Gabriel Mihalache, să-și dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale.

La acea vreme, dr. Mihalache, nu şi-a însuşit punctul de vedere al DNA, considerând acuzaţia forţată. De altfel, dr. Mihalache a fost și achitat în dosar de judecătorii Înaltei Curți.

În decembrie 2014, procurorii DNA anunţau că au dispus trimiterea în judecată a lui Vasile Constantin Popa, fiind este acuzat de luare de mită, şantaj, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, abuz în serviciu (3 infracţiuni), distrugere de înscrisuri (3 infracţiuni), favorizarea făptuitorului (3 infracţiuni), trafic de influenţă.