Procesul soților Ceaușescu s-ar putea relua. Condamnarea din 1989, contestată

Procesul soților Ceaușescu s-ar putea relua. Condamnarea din 1989, contestatăNicolae și Elena Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

București. Cuplul Ceaușescu, Nicolae și Elena, care a condus dictatura comunistă au fost condamnați la moartea și executați în decembrie 1989. Sentința a fost pronunțată de un Tribunal Militar Excepțional, constituit de Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN) condus de Ion Iliescu.

 

După 34 de ani de la execuția cuplului dictarial, un avocat a contestat decizia de condamnare la moarte. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții Militare de Apel București și a primit termen după vacanța judecătorească.

Nicolae și Elena Ceaușescu revin în sala de judecată

Cazul a fost înregistrat pe 24 iulie 2024 și a primit termen pentru data de 18 septembrie 2024. Autorul apelului a contestat sentința Tribunalului Militar Excepțional, înființat de CFSN, de condamnare a soților Ceaușescu. Cei doi au fost judecați sumar, în câteva ore, și executați rapid. Se întâmpla în ziua de 25 decembrie 1989.

După mai bine de 34 de ani, procesul va fi reluat, deși apelul a fost depus mult după ieșirea din termen. Curtea Militară de Apel va analiza dacă are  competență pentru soluționarea cauzei. Dacă dosarul va fi admis, dezbaterile vor începe pe marginea termenului în care a fost introdus apelul, conform Libertatea.ro.

Sentințele pot fi atacate cu apel de procuror, de inculpatul și de „orice persoană fizică ori juridică ale cărei drepturi legitime au fost vătămate nemijlocit printr-o măsură sau printr-un act al instanţei, în ceea ce priveşte dispoziţiile care au provocat asemenea vătămare”. Problema apare legat de termenul depunerii apelului. Codul de Procedură Penală stabilește un termen de 10 zile care curge de la data când apelanții au luat act de sentință.

Or, în cazul soților Ceaușescu s-au scurs 12.687 de zile, conform sursei citate anterior. Judecătorii vor aprecia dacă această cale de atac a fost accesată în termenul legal. Dacă instanța nu va vedea nici o problemă, va fi analizată legalitatea constituirii Tribunalului Militar Excepțional ori a hotărârii de condamnare la moarte.

Ion Iliescu înainte de alegerile prezidențiale din 1990

Ion Iliescu în timpul Revoluției din 1989 Sursa foto: Arhiva EVZ

Tribunalul Militar constituit cu semnătura lui Iliescu

Soții Ceaușescu au fost judecați, în decembrie 1989, de un Tribunal Militar Excepțional constituit printr-un act de reglementare emis de Consiliul Frontului Salvării Naționale. Documentul a fost scris și semnat olograf de Ion Iliescu, președintele acestei structuri:

„Consiliul Frontului Salvării Naționale din România, constituit prin voința poporului român de la 22 decembrie 1989, ca organ suprem al puterii de stat, Avînd în vedere faptele deosebit de grave săvîrșite de cetățenii Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena, destituiți din funcțiile de stat și politice prin acțiunea revoluționară a maselor populare, Constatînd că aceștia au organizat din timp și au dirijat o serie de acțiuni ostile, îndreptate împotriva poporului român,

Hotărăte: 1. Instituirea unui Tribunal Militar Excepțional, care să procedeze de urgență la judecarea faptelor comise de Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena. Urgența este impusă de dorința, în acest (sens – n.r.) a tuturor cetățenilor cinstiți ai României. 2. Tribunalul Militar Excepțional va judeca această cauză în conformitate cu prevederile legale rămase în vigoare în ceea ce privește procedura și dreptul material penal. 3. Acest tribunal va fi alcătuit în componența stabilită de legea pentru organizarea judecătorească în vigoare, urmînd a se asigura întocmai dreptul de apărare al făptuitorilor. Președintele Consiliului Frontului Salvării Naționale, Ion Iliescu România, București, 24 decembrie 1989”.

Revoluție 1989

Revoluția din decembrie 1989 în București. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Soții Ceaușescu, victime într-un alt dosar al Revoluției

Într-un alt dosar care are drept subiect Revoluția din decembrie 1989, cuplul dictatorial apare în calitate de victimă. Deși sunt considerați responsabili pentru represiunea din acele zile, soții Ceaușescu au fost trecuți pe o listă alături de victimele lor. Este vorba despre dosarul în care au fost inculpați Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil „Cico” Dumitrescu pentru infracţiuni contra umanităţii.

Cazul a ajuns în instanță la ÎCCJ, în aprilie 2019, dar a fost retrimis la Parchet, un an mai târziu, pentru refacerea cercetării. Ceaușeștii au fost reprezentați de fiul lor, Valentin, singurul supraviețuitor. În fapt cei doi au fost trecuți pe lista victimelor Revoluției din greșeală, fiind socotiți printre cei care au căzut victime represiunii. Iar acest lucru a fost arătat de avocații revoluționarilor în fața judecătorilor.

„Procurorii militari au introdus nelegal în cauză, în calitate de victime, cuplul dictatorial conducător al regimului comunist, respectiv pe (Nicolae și Elena Ceaușescu – n.r.) care, deși erau persoane civile (deci îndeplineau formal prima condiție), în opinia clienţilor săi, au fost direct implicați în ostilități, fiind chiar coordonatorii principali ai represiunii din perioada 16-22 decembrie 1989 în urma căreia au fost ucise sute de persoane civile inocente și vătămate altele, de ordinul miilor, care au fost rănite sau arestate ilegal.

Pentru acest motiv, a opinat că introducerea soţilor (Ceaușescu – n.r.) în acest proces în calitate de victime ale infracțiunilor contra umanității este o mare eroare juridică”, au arătat avocații revoluționarilor, conform hotărârii din data de 25 octombrie 2023 a Curții de Apel București.