"Procesul": sa mori pentru dreptate

In ecranizarea celebrului roman al scriitorului Franz Kafka joaca actori consacrati: Anthony Hopkins si Kyle MacLachlan, agentul Cooper din serialul „Twin Peaks”.

Procesul” / „The Trial”, filmul pe care „Evenimentul zilei” il va distribui pe DVD miercurea viitoare, este realizat in 1993 si ecranizeaza celebrul roman al scriitorului Franz Kafka, opera de capatai a literaturii universale a secolului XX. Pelicula nu este prima transpunere cinematografica a romanului si, prin urmare, suporta comparatia cu capodopera lui Orson Welles din 1962.

Filmul lui David Hugh Jones beneficiaza, insa, de un scenariu scris de dramaturgul Harold Pinter, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 2005, si de prezenta a doi actori cu mare succes la public: Kyle MacLachlan (fost interpret al agentului Cooper din serialul „Twin Peaks”) si Anthony Hopkins. Alti actori cunoscuti aflati in distributie sunt: Jason Robards, Alfred Molina si David Thewlis.

Judecat fara acuzatii Intr-o buna dimineata, umilul si constiinciosul functionar Josef K., interpretat de Kyle MacLachlan, este trezit din somn de doi barbati misteriosi. Acestia il anunta pe nepusa masa ca este arestat.

Ciudat este ca acuzatiile care ar motiva aceasta „arestare” nu i se aduc la cunostinta, iar Josef K. stie foarte bine ca niciodata nu a facut nimic care sa incalce ordinea bine stabilita a societatii in care traieste. Functionarul s-a dus in fiecare zi constiincios la slujba, a respectat intotdeauna programul de lucru, nu are vicii, nu pierde noptile si nu este implicat in nicio legatura sentimentala.

La fel de ciudat pare si faptul ca, desi este „arestat”, lui Josef i se permite sa ramana in libertate si sa mearga zilnic la munca, exact asa cum facuse pana atunci. Nu este insa un motiv real de bucurie sau un semn ca lucrurile ar evolua spre bine. In pofida naturii ciudate si misterioase a asa-zisului sau arest, Josef K. va afla curand ca lucrurile sunt departe de a fi clare si stabile si ca nu trebuie sa se considere in afara oricarui pericol.

Disperare in fata Inaltei Curti

Tanarul functionar incearca disperat, cu constiinciozitatea si corectitudinea de care a dat dovada toata viata, sa afle care sunt acuzatiile ce i se aduc si, mai apoi, sa obtina achitarea pentru o infractiune nespecificata pe care el (se pare, insa, ca doar el) este convins ca nu a comis-o. Joseph K. isi da seama curand ca procesul sau, aflat in plina desfasurare, cu toate ca pare ciudat si ininteligibil, este cat se poate de real.

El incearca cu disperare sa se sustraga judecatii Inaltei Curti. Astfel, modestul functionar de pana mai ieri se trezeste prins in labirintul absurd al unui cosmar birocratic.

Prefigurare a totalitarismelor

Josef K. nu va putea scapa pana la urma de asa-zisa judecata absurda a unui sistem represiv si birocratic. Pentru statul totalitar, toti cetatenii sai sunt din principiu vinovati, de aceea Josef K. nu are acuzatii precise care sa-i fie mentionate.

Sentinta finala nu poate fi decat cea de condamnare la moarte, intrebarea este doar cand si cum va fi aceasta dusa la indeplinire. Spre final, autorul romanului spune celebra Parabola a Legii, un apolog inventat de el, care arunca o oarecare lumina asupra intentiilor sale si semnificatiei povestii. Autorii filmului „Procesul” introduc parabola in actiunea propriu-zisa, iar aici, aproape de final, apare personajul Preotului, interpretat magistral de actorul britanic Anthony Hopkins.

Dupa experienta totalitarismelor politice, mai ales a celui comunist, situatia descrisa in roman pare o transpunere in clar a unor lucruri care, intr-o forma mai putin literara, s-au intamplat la scara foarte mare in societatile concentrationare.

INFLUENTA Franz Kafka, un geniu profetic

Autorul romanului ecranizat, Franz Kafka, s-a nascut pe 3 iulie 1883, intr-o familie evreiasca de limba germana si a murit in 1924, bolnav de tuberculoza. Kafka a trait cea mai mare parte a vietii in Praga, oras care pe atunci era inclus in Imperiul Austro-Ungar, castigandu-si existenta ca un umil functionar. Marele scriitor nu a fost fericit in timpul vietii, esuand in toate legaturile sentimentale, iar pe patul de moarte i-a cerut prietenului sau, Max Brod, sa-i arda toate manuscrisele (in timpul vietii nu i se publicase aproape nimic).

Din fericire, acesta nu a dus la indeplinire cerinta autorului si literatura universala a secolului XX s-a imbogatit cu cateva capodopere majore: „Procesul”, „Castelul”, exceptionalele sale nuvele („Metamorfoza”, „Colonia penitenciara”, „Un artist al foamei”). Dupa publicarea lor, influenta exercitata de aceste scrieri a fost uriasa, modeland multi alti mari scriitori.

Ne puteți urmări și pe Google News