Procesul lui Cătălin Cherecheș merge înainte cu același judecător. Stenogramă: ”Bun, și când âl executăm”
- Mihai Şoica
- 27 ianuarie 2017, 15:01
Deși a emis zece mandate de interceptare a unor discuții telefonice și în mediu ambiental, într-un alt dosar penal instrumentat de DNA Cluj, un magistrat de la Tribunalul Cluj poate să judece în continuare dosarul de corupție în care este implicat primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș.
În anul 2013, judecătorul Ioana Boiciuc a fost solicitat de DNA Cluj să emită un mandat de interceptare într-un dosar de abuz în serviciu, deschis pe numele primarului din Baia Mare. Magistratul a emis, în cele din urmă, zece astfel de mandate de ascultare, dosarul referindu-se la achiziția de către primarul Cherecheș, prin persoane interpuse a trustului de presă E Maramureș.
În 2015, DNA Cluj a deschis un alt dosar penal pe numele primarului Cherecheș, pentru fapte de corupție, luare și dare de mită, printre infracțiunile cercetate fiind și achiziția de către primar al aceluiaș trust de presă.
Avocatul Călin Budișan, care îl apără pe Cătălin Cherecheș a declarat că există o decizie CEDO prin care se arată că un magistrat care a fost chemat să emită acte de procedură penală în îndeplinirea anchetei penale, nu poate să judece alt dosar, în care același inculpat este judecat pentru fapte similare.
La termenul de joi, Cătălin Cherecheș a depus o cerere de recuzare a judecătorului Boiciuc, care a primit un răspuns negativ. Un alt judecător chemat să judece această cerere de recuzare a respins solicitarea lui Cherecheș.
Cum s-au înțeles denunțătorul ”când să îl facă” pe Cherecheș
În sala de judecată a fost prezent și principalul denunțător, unicul de altfel, folosit de DNA în acest dosar de corupție, Cristian Șpan (foto jos). Acesta apare în dosarul penal, în timp ce discută cu un alt personaj din Baia Mare, cum ”să îl facă” pe Cherecheș.
După o discuție în trei, Cătălin Cherecheș, Cristian Șpan a mers cu Liviu Bala, un director al unui club sportiv din Baia Mare, la biroul acestuia din urmă, ultimii doi s-au retras și a avut loc următoarea conversație, din care rezultă clar cum gândeau și cum vroiau să îl trimită după gratii pe primarul Cherecheș. Din motive necunoscute, DNA a ales să acționeze mai repede de campania electorală, mai exact pe 26 aprilie.
Șpan: Vis-a-vis de ăsta (n.n. Cherecheș), ce poziție ai în continuare? Bala Liviu Ioan: Da ce ăsta ... să-mi bag p ... în el. Șpan: Deci mergem împreună. Bala: Mă f... în el. Șpan: Uită-te la mine. Da sau ba. Bala: Mă f... în el. Șpan: Bun. Bala: Da ce zicea ... Șpan: Ce? ... Șpan: Da, da, da ... Bun și când îl executăm? Totuși ... Bala: După sărbători vine aici. După sărăbători. În plină campanie. Șpan: Nu-i trebuie banii înainte de sărbători? Bala: Păi înainte de sărbă ... dar el numai atunci vine ... Încă mi-o tremurat mână pe telefon. Șpan: Bun și dacă, ăștia te chemă la declarație, ce faci? Bala: Mă duc la declarație. Doar nu crezi că o să spun de hârtia aia ceva (n.n. un contract de împrumut real prin care Cherecheș a dat bani la clubul sportiv patronat de Cristian Șpan). Șpan: A, deci nu-l mai susții pe ăsta (n.n. Cătălin Cherecheș). Bala: Nuuu. Nici într-un caz. Da cum, îs tâmpit! Nu știu dom-le nici o hârtie, nici o nimica ...