Evenimentul Zilei > International > Procedură de infringement împotriva Marii Britanii. Ultimatum dat guvernului de la Londra
Procedură de infringement împotriva Marii Britanii. Ultimatum dat guvernului de la Londra

Procedură de infringement împotriva Marii Britanii. Ultimatum dat guvernului de la Londra

Ursula von der Leyen, preşedintele viitoarei Comisii Europene a acordat un răgaz de o săptămână, premierului Marii Britanii, Boris Johnson de a trimite o propunere pentru nominalizarea unui comisar european.

Aşadar pe data de 22 noiembrie, Boris Johnson va trebui să trimită această propunere Comisiei Europene.

În acest context, Comisia Europeană a lansat, joi seară, o procedură de infringement împotriva Regatului Unit pentru că nu a nominalizat un comisar.

„Ca gardian al tratatelor, Comisia Europeană a trimis astăzi o scrisoare de notificare oficială a Regatului Unit de încălcarea obligațiilor Tratatului UE prin faptul că nu a nominalizat un candidat pentru postul de comisar european. Regatul Unit trebuie să transmită până vineri, 22 noiembrie, cel târziu punctele de vedere. Scurta perioadă de timp este justificată de faptul că următoarea Comisie trebuie să preia conducerea cât mai curând posibil”, arată comunicatul Comisiei Europene.

Guvernul Boris Johnson a anunţat că va nominaliza un comisar european după scrutinul legislativ anticipat din 12 decembrie

Ursula von der Leyen a primit din partea Londrei o scrisoare în acest sens în noaptea de miercuri spre joi.

În scrisoarea transmisă pe 13 noiembrie, autoritățile britanice consideră că nu sunt în poziția de a sugera un candidat pentru un post de comisar UE.

Intrarea în funcţie a Comisiei Von der Leyen este prevăzută pentru 1 decembrie 2019.

Premierul britanic Boris Johnson anunţase în luna iulie că ţara sa „în niciun caz nu va desemna un comisar pentru noua Comisie care îşi preia mandatul la 1 decembrie”.

Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană cel mai târziu la 31 ianuarie 2020, după ce în octombrie liderii UE-27 au decis amânarea Brexitului cu trei luni.

De asemenea, Ursula von der Leyen i-a trimis o scrisoare oficială premierului britanic Boris Johnson pe data de 6 noiembrie prin care i-a solicitat acestuia două nume – un bărbat şi o femeie – pentru postul de comisar european.

Termenul până la care guvernul britanic trebuia să răspundă a fost de 11 noiembrie.

Brexit-ul a fost prelungit până la 31 anuarie 2020. Inițial, Marea Britanie trebuia să părăsească UE pe 29 martie, termen amânat de două ori, pentru 12 aprilie și mai apoi pentru 31 octombrie, potrivit realitatea.net