Problemele din spatele amnistierii datoriilor PFA-urilor

Problemele din spatele amnistierii datoriilor PFA-urilor

Statul român nu știe ce să facă cu cei care practică profesii libere. I-ar impozita mai mult, dar fără să se afle

Controalele efectuate de inspectorii Fiscului la sfârșitul anului trecut au avut ca țintă pe cei care erau înregistrați ca PFA sau PFI. Miza o reprezintă impozitul pe care statul îl încasează: 26% în cazul PFA, 80% în cazul unui contract de muncă. Brusc, în urma controalelor, unii dintre cei care prestau profesii libere au fost reîncadrați la categoria profesiilor dependente (cea în care beneficiarul trebuie să respecte un anumit program de lucru, are o fișă a postului și folosește exclusiv baza materială a plătitorului), nu independente, și au început să fie obligați să plătească taxele integrale, din ultimii cinci ani. La care s-au adăugat penalitățile, ce pot depăși lejer 10% pe an. Discuțiile s-au aprins mai ales când inspectorii au descoperit inclusiv farmaciști care erau încadrați la categoria profesiilor independente, deși activitatea acestora se desfășura într-un cadru foarte bine delimitat, după un program de lucru clar și doar în farmacie.

Apoi, s-a vorbit despre amnistierea celor reîncadrați ca activitate dependentă, dar nu se știe încă sub ce formă va fi aceasta aplicată. De parcă situația nu era suficient de complicată, o hotărîre de guvern, publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe, abrogă articolul care încadra profesiile libere la categoria „independente”. Practic, toate ar trebui să devină dependente, deci ar trebui să fie plătite la stat toate taxele, ca în cazul unui contract de muncă. Astfel, în prezent, există trei mari probleme.

● Cum vor fi amnistiate datoriile celor care practică profesii libere? Cristian Pârvan, președinte al Patronatului Serviciilor Private din România, unul dintre reprezentanții mediului de afaceri implicat direct în discuțiile cu Guvernul pe această temă, consideră că cea mai bună soluție este o lege. „O lege ar clarifica toate neregulile din ultimii ani. S-ar elimina contradițiile care există între mai multe documente ale statului român”, a declarat Pârvan pentru EVZ. O lege ar fi un instrument foarte puternic, dar intrarea ei în vigoare va fi un proces greoi, care se va întinde pe o durată mai mare de timp. Premierul Victor Ponta a anunțat că există un proiect de lege care vizează aministierea datoriilor pentru cei cu profesii libere. Parlamentul urmează să dezbată proiectul, iar Camera Deputaților este for decizional.

Ne puteți urmări și pe Google News

● Când ar putea intra în vigoare legea? De când este lansat un proiect de lege în dezbatere și până când intră în vigoare durează minimum două luni și se poate prelungi un an. În plus, din iunie, începe vacanța parlamentară, perioadă în care procesul este suspendat. O altă soluție ar fi ordonanța de urgență, care ar intra în vigoare în 24 de ore.

● Profesiile libere vor deveni dependente? O altă problemă o reprezintă publicarea pe site-ul Ministerului de Finanțe a unei hotărâri care a brogă tocmai un articol de lege ce încadra profesiile libere la categoria „independente”. Implicit, asta înseamnă că ele vor trece la categoria „dependente”, iar nivelul taxelor va fi identic cu cel plătit în cazul unui contract de muncă. Victor Ponta a afirmat că acest articol nu va apărea în legea finală, dar Cristian Pârvan crede că da. „Asta demonstrează că se încurcau în legi. Nu au vrut s-o facă pe față. Sub stindardul lărgirii bazei de impozitare, cred că toată lumea va fi obligată să plătească la fel”, a afirmat Pârvan.