Probleme pentru SRI Braşov. 12 ofiţeri activi şi în rezervă vor fi urmăriţi penal pentru invenţiile din dosarele penale

Probleme pentru SRI Braşov. 12 ofiţeri activi şi în rezervă vor fi urmăriţi penal pentru invenţiile din dosarele penale

Dincolo de orice glumă, informaţia este una cât se poate de serioasă. Tribunalul Militar Cluj a decis în data de 31 iulie 2018, ca 12 ofţieri SRI de la SRI Braşov să fie urmăriţi penal pentru constituirea unui grup infracţional organiyat, fals intelectual şi abuz în serviciu.

Astfel, coloneii Claudiu Cristian Croitoru, Lucian Enache, Marius Constantin Băcioiu, Iulian Drăgan, Marius Teacă, maiorii Dragoş Buly, Arthur Nicolcioiu, Zoltan Attila Dărăguş, Valentin Coşman şi căpitanii Mariana Chiţuc, Adrian Grosu şi Radu Dogaru vor fi chemaţi, în perioada următoare, la Parchetul Militar Cluj pentru a explica de ce au redactat eronat transcrierile interceptărilor telefonice în dosarul în care prinţul Paltin Sturdza, era anchetat pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie de către DNA Braşov.

Amatorii de la SRI Braşov

În acest dosar penal, cei 12 ofiţeri au fost cercetaţi pentru faptul că au falsificat stenogramelor discuţiilor purtate de Sturdza cu diverse persoane, stenograme care au fost depuse la dosar şi au constituit probe. Procurorul militar, Gheorghe Stanciu a decis, in prima faz[, că nu există faptă penală şi că cei 12 ofiţeri SRI nu pot fi acuzaţi decomiterea unei infracţiuni. În baza acestei ordonanţe de clasare, printul Palrtin Sturdza a cerut la Tribunalul Militar Cluj, redeschiderea dosarului şi începerea urmăririi penale. Cererea a fost admisă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prințul Paltin Sturdza demontează acuzațiile DNA: „Cuvântul redat fals, șpagă, în loc de fază, induce că aș fi dat șpagă și eram dispus să dau și o a doua. În realitate, în acest context, faza întâi se referea la sentința de retrocedare, iar faza a doua, la punerea în posesie”.

Așa s-a întâmplat într-o mulține de alte cazuri, astfel încât transcripturile de la dosar încurcă un interlocutor cu altul, respectiv pe Ioan Adam cu Paltin Sturdza, manipulează fonetica într-un sens total diferit față de cel real, schimbă ordinea cuvintelor în așa fel încât dintro afirmație banală fraza se transformă în ceva incriminator, parcă desprins din proverbul românesc „surdul nu aude, dar le potrivește” sau din jocul de copii „Telefonul fără fir”. În baza acestor interceptări - din care reproducem alăturat o mică parte - Sturdza a stat însă 5 luni în arest preventiv și 2 luni în arest la domiciliu.

În dosar, mii de astfel de stenograme sunt redate greşit, cu scopul voit de a denatura adevărul. Toate aceste stenograme au fost excluse ca probe din dosarul în care Paltin Sturdza este judecat.

Exemple:

SRI - DNA: Primul lucru este să avem un contact. Corect: Pe mine mă interesează primul contract.

SRI-DNA: Acum intrăm ras ... Că deja e ras ... Corect: Acum intrăm relax ... aste-s chestii de relax, nu de stres.

SRI-DNA: Jucăm cu cărţile pe masă. Corect: Acolo se discută cu planşele pe masă.

SRI-DNA: Şi să nu vorbim la telefoanele noastre, le-am interzis. Corect: Nici măcar noi n-am vorbit la telefoanele noastre. Ne-am întâlnit.