Probleme pentru Călin Georgescu. Se schimbă regulile din campania electorală
- Andrei Pospai
- 12 februarie 2025, 21:02

Guvernul a emis, la începutul acestui an, o ordonanţă de urgenţă prin care a decis ca Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) să clarifice, printr-o Hotărâre, modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025. Autorităție încearcă să evite strategiile precum cele din campania de pe tiktok a lui Călin Georgescu.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anuțat, astăzi, că a definitivat un prim proiect de Hotărâre, urmând ca mâine, 13 februarie a.c., acesta să fie pus în dezbatere publică.
Ordonanţa e discutată în Parlament
Toţi cei interesaţi vor putea formula şi transmite către AEP propuneri şi observaţii cu privire la conţinutul proiectului de act normativ care vizează campania electorală.
”Precizăm că Ordonanţa de urgenţă nr. 1/2025 se află în prezent în Parlament, în procedură de adoptare, astfel încât forul legislativ are posibilitatea de a o analiza, modifica sau completa, după caz”, menţionează AEP.

Alegeri. Sursa Foto: AEP
Pentru elaborarea Hotărârii, AEP a organizat un grup de lucru interinstituţional format din reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ai Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
În urma acestor consultări, a fost elaborată o nouă versiune, care a fost prezentată partidelor politice parlamentare la data de 10 februarie 2025.
Călin Georgescu, vizat
Măsurile luate de Guvern impun ca toate materiale de propagandă din campania electorală să aibă un semn distinctiv, care să identifice candidatul şi mandatarul financiar. Reglementările vizează, cel mai probabil, campania electorală a lui Călin Georgescu, la care plățile de pe platforma de TikTok au fost făcute de "susținătorii" săi.
Cu toate acestea, Toni Greblă, șeful AEP, a declarat că instituția sa nu poate verifica toate campaniile din mediul online în mod real și că nici măcat Comisia Europeană nu are această capacitate.