Probleme pe piața muncii. Mai mult de o treime dintre candidați nu știu o limbă străină
- Iulia Moraru
- 15 august 2024, 08:15
România. Piața muncii se confruntă cu provocări noi și din ce în ce mai mulți viitori angajați nu mai consideră că lipsa de experiență într-un anumit domeniu le-ar putea împiedica găsirea unui loc de muncă.
Un studiu efectuat de eJobs.ro, în care au fost implicate aproximativ 700 de persoane pentru a evalua propriile calități și defecte în contextul aplicării pentru un loc de muncă, a relevat că mulți dintre candidați nu își pot face o evaluare precisă, nefiind conștienți de calitățile pe care le au și care le-ar putea facilita obținerea unui loc de muncă.
Piața muncii, într-o continuă schimbare
55,1% dintre participanți consideră experiența drept cel mai important atu în căutarea unui loc de muncă, urmată de carismă, care se clasează cu 8,4% mai jos.
Alte aspecte pe care candidații le consideră importante sunt flexibilitatea, inteligența emoțională, creativitatea și studiile absolvite, pe care le percep ca fiind factori care le conferă un avantaj în fața altor aplicanți pentru același post.
În prezent, doar 4% dintre persoanele care caută un loc de muncă consideră că absența experienței ar putea reprezenta un obstacol în procesul de angajare.
Întrebați dacă sunt în căutarea unui loc de muncă în prezent, 47,6% au răspuns afirmativ.
În schimb, 38,8% au indicat că schimbarea locului de muncă nu este o prioritate pentru ei, dar sunt deschiși să aplice dacă apare o oportunitate mai bună.
Numai 13,5% au menționat că nu intenționează să facă nicio schimbare profesională în viitorul apropiat.
Necunoașterea unei limbi străine, una dintre cele mai mari provocări
Lipsa cunoștințelor de limbi străine și absența competențelor digitale reprezintă, în schimb, deficiențe semnificative pentru mulți dintre cei care sunt în căutarea unui loc de muncă.
Potrivit comunicatului, în ceea ce privește competențele pe care nu le dețin și care le-ar putea spori atractivitatea în fața unui potențial angajator, 35,5% dintre respondenți consideră că nu vorbesc fluent o limbă străină de circulație internațională, ceea ce îi dezavantajează.
De asemenea, 28,4% menționează că lipsa încrederii în sine le afectează performanța în interviurile cu recrutorii, în timp ce 23,9% cred că o specializare de nișă le-ar crește semnificativ șansele pe piața muncii, având în vedere competiția mare dintre candidați.
„17,4% spun că le lipsesc competenţele digitale, iar 12,5% nu ştiu cum să facă managementul oamenilor. 11,3% recunosc că nu sunt suficient de flexibili şi tot la fel de mulţi că au lacune în ceea ce priveşte inteligenţa emoţională”.
Ce caută angajatorii în piața muncii
Studiul subliniază că cei care caută un loc de muncă consideră că abilitățile digitale sunt acum cele mai importante pentru angajatori.
Aproximativ 32% dintre respondenți cred că angajatorii prioritizează flexibilitatea și dorința de învățare continuă, inclusiv capacitatea de a face reconversie profesională și de a dobândi cunoștințe din diverse domenii.
În același timp, 29,7% consideră că stăpânirea unei limbi străine este esențială pentru companii, urmată de abilitatea de a gestiona o echipă și de creativitate.
Comparativ, competențele precum vânzările, negocierea și spiritul antreprenorial, care erau foarte apreciate în trecut, sunt acum menționate de mai puțin de 20% dintre participanți.
„Pe acest fond, al conştientizării faptului că există o asimetrie între abilităţile pe care ei le au şi cele pe care le caută angajatorii, 47% dintre participanţii la sondaj spun că plănuiesc să urmeze cursuri sau programe specializate pentru a dobândi competenţe noi.
35% spun că şi-ar dori să facă acest lucru, dar numai dacă ar fi gratuite sau plătite de angajator, iar 7% sunt indecişi din acest punct de vedere”, a transmis Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro, potrivit News.ro.