Ciolacua declarat că acceptă rezultatul votului din Parlament, iar Guvernul Orban este unul legitim. Poziția este total opusă celei exprimate de fostul premier Viorica Dăncilă, care a declarat după învestirea cabinetului Orban că „s-a desfășurat acțiunea ilegitimă de confiscare a puterii executive”.

„Nu am participat la vot, pentru că niciun om politic, indiferent la ce funcție accede, nu trebuie să sfideze Parlamentul. A existat un vot în comisii și trei miniștri nu au primit avizul favorabil. Corect și cutumiar, lucru care s-a întâmplat întotdeauna în istoria postdecembristă a Parlamentului, acești miniștri au fost schimbați. Este motivul principal pentru care nu am participat astăzi”, a declarat președintele Camerei Deputaților.

Dar a adăugat că votul a fost legitim. „Eu respect votul de astăzi al Parlamentului României. Acest Guvern este legitim, printr-un vot, chiar dacă la limită. Este un vot în Parlament și trebuie respectat”, a spus Marcel Ciolacu după votul din Parlament.

Președinta PSD Viorica Dăncilă a lansat, după votul de învestitură, o serie de atacuri la adresa președintelui Iohannis. „Am văzut încununarea tuturor manevrelor și a jocurilor politice făcute de Klaus Iohannis pentru preluarea puterii. S-a desfășurat acțiunea ilegitimă de confiscare a puterii executive. E zi neagră pentru democrație, în care președintele Iohannnis a reușit să își impună locotenenții la Palatul Victoria. Vorbim inclusiv de oameni care au fost respinși în comisiile de specialitate. Este o situație fără precedent care scoate la lumină cinismul lui Klaus Iohannis și bătaia de joc față de instituțiile statului…”, a spus Dăncilă.