Probleme în lanț la TVR. Pe lângă datoriile uriașe acumulate de-a lungul anilor, de 150 de milioane de euro, Irina Radu, numită ieri în funcția de președinte director- general, se confruntă mai nou și cu pierderea emisiunilor și vedetelor postului.

Dragoș Pătraru a declarat, pentru EVZ, că, deși o apreciază pe noua șefă a TVR, Irina Radu, și a colaborat bine în perioada interimatului ei, „Starea nației” nu va continua colaborarea. „Dacă acolo (la TVR n.r.) nu se face restructurare din temelii și nu se dorește performanță, nu contează cine conduce. Va fi la fel, o uzină moartă care ia bani de la populație ca să plătească niște salarii. Mie mi se termină contractul cu TVR și nu am de gând să mai rămân. Astfel, din următorul sezon, emisiunea lui Dragoș Pătraru va fi pe un alt post”, a spus jurnalistul.

Dinescu poartă negocieri

Pe picior de plecare este și Mircea Dinescu, realizatorul emisiunii „Politică și delicatețuri”. El spune că TVR este o instituție suprarealistă cu mii de angajați, iar faptul că Irina Radu este bine intenționată nu schimbă mare lucru din ce se întâmplă în postul public. „Deja cochetez cu alte două televiziuni, unde mi s-a oferit mai mult”, a spus Dinescu.

Sindicatul ia măsuri

Reprezentanții celor 2.500 de angajații ai postului public vorbesc de o iminentă restructurare și reorganizare în instituție. Astfel, pentru principalul sindicat din TVR prioritară este semnarea Contractul Colectiv de Muncă (CCM) ce nu a fost semnat de fostul șef, Stelian Tănase. „Semnarea CCM-ului va asigura protecția socială a oamenilor, inclusiv față de disponibilizări. Și, de asemenea, oricine conduce TVR trebuie să fie conștient de faptul că dacă se va apuca să facă restructurări, pe diferite criterii se va lovi de rezistența noastră prin toate formele legale”, a spus Dragoș Bocanaciu, lider sindical SPUSTV. Din punctul acestuia de vedere, o restructurare corectă ar fi dacă s-ar apela la serviciile unor specialiști de renume, precum cei de la EBU sau oameni de la BBC, sau RAI. „Acestea sunt televiziuni publice de renume care se bat de la egal la egal cu orice televiziune comercială”, a adăugat liderul sindical.

Ce spun realizatorii

● „Starea nației”, emisiunea lui Dragoș Pătraru este de doi ani la TVR și se numără printre emisiunile cele mai urmărite ale postului: „Îi doresc succes Irinei Radu, mi-a asigurat timp de doi ani libertate totală, îi voi oferi tot sprijinul meu, dacă îl va cere, dar despre «Starea nației» la TVR, vom mai putea vorbi doar după ce această instituție se va face bine”, a spus Dragoș Pătraru.● Aflată de trei ani în grila TVR, la început, emisiunea „Politică și delicatețuri”, realizată de poetul Mircea Dinescu, costa postul public 50.000 de euro pe lună. Anul trecut, contractul a fost renegociat, iar Dinescu a acceptat o sumă mult mai mică, de doar câteva mii. „La TVR e o continuă agonie și, ca să se rezolve ceva instituția ar trebui reclădită din temelii. Pentru emisiune, nu iau bani de la TVR, am un sponsor. Deja cochetez cu alte două televiziuni, unde mi s-a oferit mai mult. La un post particular, «Politică și delicatețuri» ar avea un rating mai bun. Dacă noul director va avea curaj să taie în carne vie și să se schimbe ceva, poate rămân”, a spus Mircea Dinescu.