Problema urșilor, tot mai gravă. Schimbări anunțate pe Transfăgărășan

Problema urșilor, tot mai gravă. Schimbări anunțate pe Transfăgărășan Sursa foto: Facebook/Observatorul de urși

Schimbări anunțate pe Transfăgărășan. Situația urșilor în România se agravează, cu apariții frecvente pe marginea drumurilor și în curțile gospodăriilor. Autoritățile sunt acum concentrate pe capturarea și relocarea acestor animale în sanctuarul de la Zărnești, însă problema rămâne dificilă de rezolvat.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat că închiderea Transfăgărășanului ar putea intensifica problema, deoarece urșii ar putea căuta alternative pentru hrană, inclusiv în apropierea locuințelor. Potrivit acestuia, în lipsa unor surse de hrană neobișnuite, cum ar fi resturile alimentare aruncate din mașini, urșii ar putea fi atrași de gospodăriile oamenilor, amplificând astfel riscurile și provocările pentru comunități.

Ministrul Mediului anunță schimbări pe Transfăgărășan

„În această săptămână, sper eu să avem montate panourile de informare pe Transfăgărășan.

Vor fi 10 panouri de avertizare, din care turiștii, participanții la trafic vor afla, în limba română și în limba engleză, că hrănirea urșilor este ilegală, că hrănirea urșilor este sancționată cu amendă contravențională și că un urs hrănit nu înseamnă altceva decât un urs condamnat la moarte”, a declarat Mircea Fechet.

DN 7C E/ 81 Transfăgărășan - Valea Oltului

DN7C Transfăgărășan. Sursa foto: Facebook/CNAIR

Ce a spus despre relocarea urșilor la Zărnești

Ministrul Mediului a exprimat speranța că vor fi găsite soluții adecvate pentru relocarea urșilor de pe Transfăgărășan, inclusiv prin intermediul sanctuarului de la Zărnești, un proiect realizat în colaborare între sectorul public și privat. Acesta a subliniat importanța finalizării în acest an a construcției complexului de urși de la Timișu de Jos, în județul Brașov, unde se lucrează acum la gardul de împrejmuire. Complexul va oferi adăpost pentru între 60 și 100 de urși, în funcție de vârsta acestora, contribuind astfel la gestionarea mai eficientă a faunei sălbatice din zonă.

„Asta înseamnă că vom identifica, cred eu, soluții, pentru că toți acei urși de pe Transfăgărășan, învățați cu mâncarea, cu felia de pizza aruncată prin geamul mașinii, atunci când acest drum național va fi închis, și nu mai durează mult până când se va întâmpla acest lucru, există riscul ca urșii să aleagă din nou calea ușoară de a se hrăni și, în lipsa feliei de pizza aruncată pe geam, să ajungă în gospodăriile oamenilor”, a mai declarat Mircea Fechet.

A fost adusă o cușcă specială pe Transfăgărășan

Prima relocată va fi o ursoaică împreună cu puiul ei, care urmează să fie transportați la Sanctuarul de Urși de la Zărnești. Dragoș Predescu, prefectul județului Argeș, a informat miercuri despre instalarea unei cuști special concepute pe Transfăgărășan, destinată capturării ursoaicei și puiului său. Această măsură face parte dintr-o acțiune mai amplă de relocare, menită să protejeze atât animalele, cât și siguranța publică. Procesul de capturare ar putea dura mai multe zile, iar tranchilizarea va fi folosită doar ca ultimă soluție pentru a evita stresul inutil și riscurile potențiale pentru urși.

Specialiștii implicati în această acțiune au planificat în detaliu metodele de capturare pentru a minimiza impactul asupra animalelor. Predescu a subliniat că relocarea urșilor de pe șoseaua Transfăgărășan va fi realizată cu maximă precauție, asigurându-se că ursoaica și puiul să nu fie expuși unor condiții dăunătoare. Tranchilizarea se va aplica doar dacă situația devine critică, pentru a proteja binele animalelor și al echipei de intervenție.

Decizia de a muta urșii a fost luată conform unui ordin emis de Ministerul Mediului, care vizează prevenirea incidentelor periculoase ce ar putea apărea din cauza prezenței urșilor în apropierea drumului.