Probe coerente: cei doi executanți ai atentatului cu Novichiok împotriva lui Serghei Skripal sunt ofițeri operativi GRU. Pulsul planetei

Probe coerente: cei doi executanți ai atentatului cu Novichiok împotriva lui Serghei Skripal sunt ofițeri operativi GRU. Pulsul planetei

Șarada minciunilor legate de atacul rus cu gaz militar de luptă Novichiok la Salisbury, în Marea Britanie, împotriva fostului agent Serghei Skripal și a fiicei sale, a fost spart și expus definitiv săptămâna trecută prin trei întâmplări succesive: Ancheta organizației de investigații Bellingcat, interviul dat de cei doi autori Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, Margaritei Simonian, redactor-şef al publicaţiei Russia Today, joi, 13 septembrie și arestarea și expulzarea a doi spioni GRU la Haga care vizaseră laboratorul elvețian Spiez unde era testat Novichiokul utilizat în atac.

Un lucru care devine cert este absența unei identități a celor doi agenți operativi ai GRU înainte de 2009, când cei doi și-au făcut acte rusești și pașapoarte pe aceste nume cu serii și numere care diferă cu o singură cifră, fiind consecutive. Mai mult, unul dintre pașapoarte are toate semnele secrete ale unei persoane aflate în serviciu acoperit, deci o identitate falsă, de acoperire, acordată unui spion rus. O probează Bellingcat, o confirmă, indirect, cei doi în interviul dat televiziunii de propagandă a Kremlinului Russia Today și o confirmă ulterior, prin implicarea terților ofițeri GRU spre a le șterge urmele, Procurorul general elvețian, serviciile de informații elvețiene și olandeze implicate în arestarea și, ulterior, expulzarea agenților ruși.

Bellingcat a intrat și obținut datele de identificare și actele celor doi. Pe 14 septembrie, alături de The Insider Russia, au probat că cei doi oameni acuzați de autoritățile britanice că ar fi spioni GRU care urmau să-l execute pe Skripal sunt spioni, identitățile sunt de acoperire și nu existau până în 2009. Iar datele sunt dincolo de orice dubiu ale unor spioni, doar că nu e cunoscută agenția de informații cu care aceștia lucrau.

A doua categorie de date și probe vine de la interviul aranjat cu Russia Today. S-a filmat în aceeași zi în care Putin a negat apartenența celor doi la GRU, a spus că sunt cetățeni privați și trebuie să iasă să vorbească. Autorul a fost tocmai editorul șef al Russia Today, canalul de propagandă al Kremlinului, Margarita Simonian, care a pretins că a înregistrat după ce cei doi au sunat-o (deși numărul nu e public) și că au filmat în biroul său (iar un fals, înregistrarea e făcută într-un spațiu îngust, impropriu și neutru) cu o singură cameră. Interviul, analiza mișcărilor și a întrebărilor, trădează faptul că Boșirov este superiorul lui Petrov, care se uită tot timpul la el pentru a i se permite să intervină și să vorbească, cerând confirmări, iar Boșirov intervine peste el, corectând, nuanțând și completând.

Ne puteți urmări și pe Google News

Margarita Simonian nu e jurnalist, ci sare tot timpul să-i ajute pe cei doi, când intră în încurcătură – probă directă că a fost o întreprindere regizată în pripă, ca cei doi să iasă public după solicitarea lui Putin. Nu pune întrebări evidente, în schimb, chiar și așa, răspunsurile relevă gafele agenților și serviciului lor: nu explică de ce stau în aceeași cameră decât cu insinuări că ar fi homosexuali – răspund femeii să nu intervină în viața lor privată. Nu știu să spună de ce călătoresc atât de mult în Europa, mai ales în Elveția, amestecând munca, afacerile (neprecizate) cu turismul, ca și în cazul Salisbury. La un moment dat s-au încurcat în afirmații, spunând că s-au întors să termine treaba (deși era vorba de turism) și nu au știut să spună de ce reveneau la Salisbury la distanță de o zi.

Interesant e și că filmarea a fost editată, deși editorul șef al RT susținea că nu e așa. În plus multe întrebări evidente nu sunt puse de moderator: ce căutau la 3 km de catedrala pe care o vizitau, adică în fața casei lui Skripal, aflată într-un cartier rezidențial fără atracții turistice; de ce nu știau că atracția la catedrală e păstrarea acolo a Magnei Carta, că tot vorbeau de atracții turistice, alta decât înălțimea de 123 m a catedralei, citată de două ori de cei doi în interviu, ca motivație pentru vizita turistică; nu a întrebat despre absența identității lor anterioare, a oricăror date despre ei pe internet, dar mai ales faptul că aveau două rânduri de bilete de plecare din Londra, 4 și 5 martie, la o zi distanță una de alta și a doua zi după executarea Skripalilor, prin pulverizarea Novichiokului pe clanță. Iar Simonian nu a fost interesată nici dacă cei doi au fost chestionați de autoritățile ruse după apariția publică a scandalului.

În al treilea rând, arestarea la Haga a altor doi agenți GRU, ai serviciilor militare ruse, a determinat legătura directă și cu serviciul pentru care lucrau cei doi asasini ai lui Serghei Skripal – atac care a făcut un mort și 4 răniți victime, femeia care a găsit sticla aruncată la gunoi (sticlă adusă prin curier diplomatic în Marea Britanie) și a murit, apoi concubinul ei, apoi cei doi Skripal și ofițerul de poliție care i-a găsit în parc și a încercat să-i resusciteze. Astfel, Guvernul elvețian a confirmat arestarea și relatările presei privind acțiunea comună cu autoritățile olandeze pentru atacul celor doi la laborator, dar și hackingul la laboratorul elvețian ce se ocupă cu doparea sportivilor ruși, în cazul scandalului enorm de dopaj la Jocurile Olimpice, în care cei doi agenți GRU de acoperire, chemați să facă curățenie după cei doi atentatori de la Salisbury, erau implicați. La fel confirmă și Serviciul Elveția federal de Intelligence FIS, marcând apartenența celor doi la GRU.

Datele noastre pe subiect confirmă că a fost vorba despre o operațiune a serviciului militar rus GRU, clar probată în Marea Britanie, informații transmise statelor UE dar fără cele sensibile, împărtășite doar cu statele 5 eyes (inclusive comunicațiile dintre Ambasadă și cei doi, dintre cei doi și Centrala GRU de la Moscova după executarea atacului și înainte de a părăsi Londra). Au fost doi autori, ca în cazul Litvinenko, sprijiniți de echipe din Ambasada Rusiei la Londra – ofițeri acoperiți ca diplomați, expulzați ulterior. Cazul e probat pe deplin, chiar dacă Moscova încearcă să introducă dubii și să creeze ambiguitate prin faptul că Londra nu poate da în spațiul public probele sale complete. Dar le deține dincolo de orice dubiu. Și așteaptă ca Rusia să-și asume responsabilitatea și să recunoască faptele înainte de orice reluare și apropiere a relațiilor dintre cele două țări.