Evenimentul Zilei > International > Prinți saudiți ARESTAȚI pentru PROTESTE – NU vor să-și PLĂTEASCĂ FACTURILE
Prinți saudiți ARESTAȚI pentru PROTESTE – NU vor să-și PLĂTEASCĂ FACTURILE

Prinți saudiți ARESTAȚI pentru PROTESTE – NU vor să-și PLĂTEASCĂ FACTURILE

Protestele princiare au fost provocate de un program de reformă care sistează subvențiile de stat la apă și curent pentru membrii familiilor regale.

Unsprezece prinți saudiți au fost arestați sâmbătă după ce au organizat o manifestație de protest, după ce au fost obligați să-și plătească facturile la utilități, ca urmarea a aplicării unui amplu plan de reformă care prevede tăierea subvențiilor de stat pe care familiile regale le primeau.

Prinții s-au strâns la Palatul Qasr Al-Hokm, în capitala Arabiei Saudite, pentru a cere anularea unui decret recent care sistează plata de către stat a facturilor la apă și electricitate pentru familiile regale, scrie The Daily Telegraph.

Guvernul saudit încearcă prin astfel de măsuri să reducă dependența Arabiei Saudite de veniturile obținute din petrol. Principala țintă o reprezintă tăierea masivă a cheltuielilor publice, inclusiv prin anularea unor subvenții guvernamentale.

Reformele economice lansate de regimul de la Riad sunt legate de arestarea a peste 200 de prinți într-un vast plan anticorupție lansat în noiembrie de către prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

Aceste măsuri au provocat tensiuni în sânul familiei regale saudite, care numără mii de membri, dintre care doar câțiva au influență în conducerea treburilor regatului.

Se pare că toți cei 11 prinți arestați în weekend, pe motiv de tulburare a liniștii publice, sunt fii ai regelui detronat Saud bin Abdulaziz Al-Saud.

Prințul Mohammed și-a înlăturat verișorii de la linia de succesiune la tron și și-a consolidat în ultima perioadă puterea politică și economică.

Oficialii saudiți estimează că deturnările de fonduri și corupția au făcut ca țara să piardă în ultimii ani zeci de miliarde de dolari.

Publicația britanică vorbește despre existența unor informații potrivit cărora autoritățile saudite au cerut recompense pentru a-i elibera pe cei 200 de prinți ținuți prizonieri la hotelul Ritz Carlton de două luni. Astfel, pentru eliberarea prințului Al-Waleed bin Talal, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, prețul ar fi de 6 miliarde de dolari.

Cei 11 prinți arestați un weekend sunt ținuți în închisoarea Al-Hayer, la sud de Riad, așteptând să fie judecați.

Într-un comunicat al regimului se arată: „Nimeni nu este mai presus de lege în Arabia Saudită. Toți sunt egali și sunt tratați asemenea tuturor celorlați.”