Evenimentul Zilei > Social > Principesa Margareta îi laudă pe Emil Constantinescu și pe Victor Ciorbea. Care este motivul?
Principesa Margareta îi laudă pe Emil Constantinescu și pe Victor Ciorbea. Care este motivul?

Principesa Margareta îi laudă pe Emil Constantinescu și pe Victor Ciorbea. Care este motivul?

Reînnodarea firului diplomației regale și al angajamentelor publice în țară, în anii președintelui Emil Constantinescu și ai Guvernului Victor Ciorbea, au constituit momente istorice pentru familia noastră și pentru România, a afirmat marți seară principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei.

"În anii președintelui Emil Constantinescu și ai Guvernului Victor Ciorbea, s-a reînnodat firul diplomației regale și al angajamentelor publice în țară, care au continuat neîntrerupt de atunci încoace. Au fost momente istorice pentru familia noastră și pentru România", a spus principesa, la un eveniment organizat la Palatul Elisabeta, dedicat aniversării a 20 de ani de la prima vizită a Regelui Mihai, reprezentând România, cu susținerea Guvernului, pentru integrarea țării noastre în NATO.

În cuvântul său, Custodele Coroanei a trecut în revistă țările din Turneul regal NATO, început în anul 1997 cu vizite în Belgia, Olanda, Luxemburg, Norvegia, Danemarca și Spania, continuat în 2002 în Statele Unite ale Americii, apoi Franța, Statul Vatican, Federația Rusă, Ungaria, Slovacia, Cehia, Serbia, Suedia, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.

Principesa a evidențiat rolul important avut de Regina Ana, subliniind că "simțul datoriei, curajul și umorul ei au contribuit la scrierea acestei pagini din viața Familiei Regale".

"Din 1997 până astăzi, familia noastră a susținut peste 10.000 de angajamente publice în interiorul țării și a efectuat 315 vizite în străinătate (sprijinite de zece guverne succesive ale României, coordonate de Ministerul de Externe și cu concursul Ministerului Apărării Naționale). Întâlnirile au fost legate de economie, apărare, educație, credință, cooperare locală sau regională, cultură, știință, proiecte sociale, diplomație și sport. Vă mulțumesc tuturor pentru acești 20 de ani de exemplară cooperare instituțională cu Casa Regală. Din acest fructuos și curajos parteneriat a avut de câștigat România", a încheiat principesa Margareta, conform Agerpres.ro

Fostul președinte al României Emil Constantinescu a apreciat că "Regele Mihai, prin această excepțională conștiință, pe care și-a păstrat-o în cele mai tulburi vremuri ale istoriei noastre, a fost și a rămas un model". El a evocat momentele în care l-a întâlnit pe rege, de la fotografia din cartea de istorie din primele clase primare, la decizia de a-i reacorda cetățenia și la întâlnirile periodice de apoi, din care a mărturisit că a "câștigat foarte mult".

Emil Constantinescu a amintit ideea pe care a avut-o "ca Majestatea Sa să ne reprezinte în statele monarhii din Europa Occidentală, pentru a arăta că o nouă Românie se naște, o Românie demnă să intre în NATO și Uniunea Europeană", și a evidențiat "efectul" acelui turneu în care Regele a fost însoțit în fiecare țară de ambasadorii României.

"Pentru prima dată, ei reprezentau și un președinte democrat, dar, mai ales, reprezentau cu cinste un rege care era o figură istorică. Vreau să amintesc că și după terminarea mandatului meu noul președinte a înțeles rolul excepțional pe care poate să îl joace în relațiile internaționale și reprezentarea României atât Regele Mihai și Regina Ana, cât și cei care i-au urmat — principesa Margareta și prințul Radu, care au dus (…) la un nivel excepțional de înalt și au înțeles ceea ce am vrut să prezint în anii mandatului meu prezidențial — un proiect de reconciliere. Un proiect de reconciliere națională de care, din păcate, am avea acum nevoie din nou. În care ceea ce e important pentru toți ar trebui să fie ceea ce a fost important întreaga viață pentru Regele Mihai și Familia Regală — România. Dincolo de interese politice, de partide, trebuie să avem un interes comun: reînsănătoșirea morală a națiunii noastre, a poporului român. Trebuie să fim mereu fericiți că avem în viață nu numai un reper istoric, dar și un reper moral", a subliniat Emil Constantinescu.

Alături de principesa moștenitoare Margareta s-au aflat principele Radu și principesa Maria. Ceremonia din Sala Regilor, la care au participat premierul Sorin Grindeanu, consilierul prezidențial Andrei Muraru, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, Nunțiul Apostolic în România, monseniorul Miguel Maury Buendia, Avocatul Poporului,Victor Ciorbea, reprezentanți ai Armatei, ai corpului diplomatic și societății civile, a fost urmată de un dineu în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta.