Principalele probleme de sănătate cu care ne confruntăm iarna
- Nicolae Oprea
- 17 ianuarie 2015, 00:00
În sezonul rece, organismele noastre suferă din cauza mai multor carențe. Totodată, fluctuațiile de temperaturi ne scad imunitatea și ne fac mai vulnerabili în fața gripei sezoniere, spun medicii.
Iarna este sezonul în care suntem mai vulnerabili în fața diferitelor boli. Principalii factori care determină aceste slăbiciuni sunt frigul și carențele de vitamine, spun medicii.
„Există o legătură între va riația temperaturilor și îmbolnăvirile de gripă în sezonul rece. Pe de o parte, când există perioade în care vremea se încălzește, circulația virușilor este mai intensă și crește astfel numărul cazurilor de gripă. Virușii sunt mai rezistenți în intervalele în care vremea devine mai caldă. Pe de altă parte, din cauza fluctuaților de temperaturi, organismele noastre devin mai slăbite, ele fiind foarte solicitate la aceste șocuri de temperaturi. Astfel, imunitatea noastră scade și suntem mai vulnerabili în fața virușilor”, ne-a explicat dr. Simin Florescu, directorul medical al Spitalului de boli infecțioase și tropicale „Victor Babeș” din București.
Gripa „explodează” în perioada următoare
Medicul spune însă că numărul mic de cazuri de îmbolnăvire de gripă de la începutul anului este normal pentru această perioadă, iar numărul maxim de cazuri va fi în luna februarie.
Faptul că organismele noas tre sunt slăbite în acest sezon din cauza fluctuațiilor de temperatură este confirmat și de către dr. Sandra Alexiu, medic primar Medicină de Familie.
Principala problemă, lipsa de vitamine
„Din cauza schimărilor bruș te de temperatură ne confruntăm cu o scădere a imunității. Ori cum, organismele noastre sunt mult mai slăbite iarna și avem câteva carențe. În principal, pielea este cea mai afectată, ea fiind organul cel mai expus în fața frigului, iar principala problemă o constituie înghețul și deshidratarea. De aceea, este indicat să ne îmbrăcăm adecvat și să ne hidratăm corespunzător. Să bem suficiente lichide sănătoase, precum apă, ceai sucuri naturale și să evităm alcoolul. De asemenea, pielea trebuie hidratată cu creme. O altă carență, foarte importantă, este cea de vitamine. Iarna consumăm puține legume și fructe proaspete în comparație cu sezoanele mai călduroase. Este foarte important ca iarna să evităm pe cât posibil fierberea și, în general, tratarea termică a legumelor și a fructelor. Prin fierbere se pierd foarte multe vitamine și de aceea este bine să le consumăm mai mult în stare crudă”, ne-a explicat dr. Sandra Alexiu.
„Bolnavii cronici să evite expunerea la frig”
Medicul de familie spune că cei mai afectați în această perioadă sunt sugarii și bolnavii cronici. „La bebeluși trebuie făcută, iarna, profilaxia vitaminei D. În acest sezon rece, expunerea la razele solare este mai limitată, de aici și această carență. De asemenea, bătrânii cu osteoporoză trebuie să meargă la medicul de familie să le prescrie vitamina D și calciu. Fără îndoială, cele mai mari probleme le au în acest sezon bolnavii cronici, precum cardiacii și cei cu boli respiratorii. Frigul îi afectează pe cei cu boli de inimă, dar și pe cei cu astm sau bronșite obstructive”, mai spune dr. Sandra Alexiu, care a adăugat faptul că bolnavii cronici trebuie să evite pe cât posibil expunerea la frig.
Și psihicul este afectat
Potrivit dr. Sandra Alexiu, în acest sezon ne putem confrunta și cu probleme la nivelul psihicului. „Iarna suntem mult mai stresați din cauza frigului, ceea ce ne afectează și sănătatea mintală. La unii mai mult, la alții mai puțin. Putem avea probleme și din cauza faptului că zilele sunt mai scurte iar expunerea la lumina naturală este mai limitată. Ne putem confrunta cu depresii și tulburări anxioase”, explică medicul.