Vaccinul AZD1222, dezvoltat de compania farmaceutică AstraZeneca şi Universitatea Oxford, împotriva noului coronavirus, este primul din lume a cărui eficiență a fost validată de o revistă științifică.
Vaccinul AZD1222 a devenit marţi primul vaccin din lume ale cărui rezultate de eficienţă au fost validate de o revistă ştiinţifică, The Lancet. Publicarea acestor rezultate, care au fost analizate de cercetători independenţi, confirmă faptul că vaccinul împotriva COVID-19 are o eficienţă medie de 70%, așa cum au anunțat reprezentanții companiei AstraZeneca pe 23 noiembrie.
„Vaccinul AZD1222 are o eficienţă de aproximativ 70%”, au arătat cercetătorul Andrew Pollard şi echipa lui într-un care a fost articol publicat în The Lancet, confirmând informaţiile comunicate de compania farmaceutică.
Studiul publicat în revistă arată că vaccinul AstraZeneca-Oxford este în general sigur, întrucât doar trei dintre cei 24.000 de voluntari au dezvoltat efecte secundare severe într-o perioadă de trei luni şi jumătate, în care s-au aflat sub monitorizare. Pe de altă parte, cercetătorii nu sunt siguri dacă efectele secundare au fost cauzate de acest vaccin.
Concluziile specialiștilor
Potrivit Reuters, studiul publicat în The Lancet arată că eficienţa vaccinului a fost de 62% pentru participanţii care au primit două doze complete şi de 90% pentru un subgrup mai mic, ai cărui membri au primit o jumătate de doză, apoi o doză completă.
Ambele grupuri au inclus un număr mic de voluntari cu vârste de peste 55 de ani, astfel că specialiștilor le vine greu să dea un verdict în legătură cu eficiența vaccinului în cazul persoanelor vârstnice, care sunt mai expuse în faţa riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19.
Eficienţa a fost calculată la 70,4%, conform datelor publicate, iar acest procent este peste pragul minim de 50% cerut de Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) în vederea aprobării unui vaccin. Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă nu au putut să confirme durata pe care vaccinul AstraZeneca-Oxford asigură imunitate.
Numeroase ţări din lumea întreagă au comandat miliarde de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford, care a fost testat în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.