Primul ghid balneoclimateric al României, lansat la Londra

Primul ghid balneoclimateric al României, lansat la Londra

Ţara noastră participă la unul dintre cele mai mari târguri de turism din lume, la care şi-a lăudat "Guide to Spa Resorts", unde sunt prezentate minunile băilor termale şi ale salinelor.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a lansat, ieri, la Londra, în cadrul Târgului de Turism "World Travel Market", primul ghid balneoclimateric al României. Denumit "Guide to Spa Resorts", acesta este o radiografie completă a locurilor în care se poate practica turismul sănătos, la propriu, adică se pot trata boli precum cele neurologice, respiratorii, cardiovasculare şi se pot face chiar tratamente cu nămol, pentru înfrumuseţare.

Ghidul a fost realizat în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. "Am colaborat cu MDRT, în sensul că ne ocupăm de partea medicală a acestui serviciu. Marile centre medicale de recuperare au medici şi personalul necesar. În fiecare an se scot locuri la rezidenţiat pe balneo. E drept, privaţii trebuie să mai facă investiţii, ca să atragă turistul", a explicat, pentru EVZ, Florin Bodog, consilierul personal al ministrului sănătăţii, Radislau Ritli. "Avem de toate" În opinia lui Constantin Munteanu, cercetător la Institutul de recuperare psihică medicală şi balneoclimaterică, România are un potenţial foarte mare, iar dacă privaţii vor investi, am putea întrece chiar şi Polonia, care este numărul 1 în ceea ce priveşte serviciile oferite de saline. "Avem un potenţial uriaş. Dacă vom amenaja salinele, proces care a început deja, am putea întrece Polonia cu salina de la Turda, care a fost modernizată cu fonduri europene".

Potrivit lui Munteanu, majoritatea investiţilor sunt condiţionate de deciziile luate la nivel local, dar şi de investitorii privaţi, pentru că majoritatea bazelor de tratament au fost privatizate. Kuweitul îşi trimite pacienţii la băi, în România În prezent, Kuweitul a decis deja să îşi trimită pacienţii la băi sau la salină, să le deconteze cheltuielile legate de procedurile medicale, de transport, şi chiar pentru alte două persoane, însoţitoare. "Au venit la Oradea, la Băile Felix. Au vizitat staţiunea şi le-a plăcut ce au văzut. Acum, medicii din spitalele mari de la ei, chiar din unul de şapte stele, garantează pentru serviciile balneo din România şi trimit pacienţi aici. Estimăm că vom avea 2.000 de pacienţi pe an din Kuweit", a precizat consilierul ministrului sănătăţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recent, 10 locaţii au fost declarate de către Guvern staţiuni balneo. Tratamente pentru piele şi creier Un tratament cu ape termale, nămol şi gaz poate ameliora şi chiar vindeca anumite boli de piele sau afecţiuni psihice. Un studiu realizat de medicii Delia Cinteză şi Constantin Munteanu arată că şi îmbătrânirea poate fi încetinită cu ajutorul acestor tratamente. România participă, în perioada 7-10 noiembrie 2011, la târgul internaţional de turism World Travel Market, organizat la Complexul Expoziţional ExCel din Londra. Aflat la cea de-a 32-a ediţie, WTM este cel mai mare târg internaţional adresat exclusiv profesioniştilor din domeniu, cu un număr de 4.890 expozanţi din 189 ţări sau regiuni. Standul României la WTM este organizat de Ministerul Dezvoltării şi Turismului, acţiunea fiind inclusă în programul anual de promovare a turismului nostru. Este susţinut din fonduri europene, alocate în cadrul operaţiunii de creare a unei imagini pozitive. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/y4Izgg8tuc0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Avem un potenţial uriaş. Dacă vom amenaja salinele, proces care a început deja, am putea întrece Polonia cu salina de la Turda." CONSTANTIN MUNTEANU, cercetător Corespondenţă din Londra